IngemarBrink_portr_0893_BD

Spana efter flydda tider

AllmäntVad tänkte Evelina Utberg när hon släckt fotogenlampan vid sin säng i sin lilla lägenhet i Öjersjö skola en kolsvart regnblåsig höstkväll 1890? Var det ensamt, dystert och desperat trist? Eller kände hos sig upplyft av sitt uppdrag att se till att barnen i Öjersjö fick lära sig att skriva, läsa, räkna och rabbla lite katekes? Vad hade hon för drömmar?

Frågorna dyker upp när vi besöker det som idag är Partille skolmuseum, tidigare skolan i Öjersjö. Evelina Utberg var pionjär som lärare i det som då verkligen var en avkrok i Partille socken. Från Utby kom hon, därav nog namnet. I 33 år, fram till 1923 var hon lärarinna här. Hon avlöstes av Agda Helin som stannade till skolan lades ner 1934. Inget hoppande mellan skolor på den tiden inte.

För oss som själva är på väg in i den museala åldern handlar det om mer än ett skolmuseum. Här bjuds också på mängder av nostalgi. Minnen från tid när planscher istället för elektroniska plattor presenterade världen.

Öjersjö skola vid Gamla vägen är en del av den gamla sparade bebyggelsen i Hallen, med flera bostadshus, en lada och en rejäl jordkällare. Mycket annat har försvunnit. Rivet gäller också alla hus på Hultet Övergården, belägen där golfklubben nu har sin huvudbyggnad och restaurang. Stora pampiga träd gör ännu klart att här har legat hus långt längre än dagens golfbyggnad i mexi.

Stenmurar vittnar också om det förgångna. Inte minst på golfbanan är de tydliga. Men också inne i skogarna möter dessa monument. De märker ut forna åkrar och hagar och sväljer de mängder av stenar som bröts upp för att göra odling möjlig.

Minnesmärken i form av växter frodas också. Så finns det några präktiga stånd pepparrot längs cykelvägen i höjd med Öjersjö kyrka. På skifteskartan från 1866 finns en åkerplätt utmärkt som pepparrotslycka vid Hultet Nedergården, gården vid nuvarande kyrkan. Dagens pepparrot är rimligen förrymda ättlingar till den odlade pepparroten.

Med gatunamn kan också historien hållas vid liv. Pepparrotslyckan är nu namnet på en liten gata nära Nedergården. Isfabriksvägen hyllar minnet av den industri som tidigare fanns vid Stora Hålsjön strand. Evelina Utberg och Agda Helin har gett namn åt två gator där Västkuststugan nu bygger kedjehus vid Hultet-rondellen.

En egen gata! Kanske var det något att fantisera om när fotogenlampans släckts i lärarbostaden.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook