Bild: Björn Dinau
SATSAR. Partille pastorat satsar 30 miljoner kronor på utbyggnad av Öjersjökyrkan. "Det är en stor satsning men vi har gjort en bedömning att vi kommer att klara detta. Det är stor tillströmning till gudstjänsterna i Öjersjö och verksamheterna är väldigt populära", säger Lars Hjort, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Partille.

Öjersjökyrkan ska byggas ut

Öjersjö

Bara fem år efter invigningen har man vuxit ur lokalerna. Nu har kyrkofullmäktige röstat ja till en om- och tillbyggnad av Öjersjökyrkan. Pastoratet satsar 30 miljoner kronor.

På andra håll ser man vikande besökssiffror och sjunkande medlemsantal men i Öjersjö är trenden en annan. Intresset för kyrkan och dess verksamheter är stort och nu behöver man mer plats.

– Deltagarantalet i Öjersjö ökar även om medlemsantalet generellt sett minskar, säger Lars Hjort, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Partille.

Öjersjökyrkan är en så kallad nyplantering från Furulundskyrkan. När församlingen såg hur Öjersjö växte ställde man sig frågan på vilket sett man skulle finnas med. Resultatet blev att Partille pastorat köpte Sjöatorp och invigde det som kyrka i september 2012.

– Vi fick möjlighet att köpa fastigheten av Saronkyrkan i Göteborg och kunde omvandla den till kyrka ganska enkelt. Men det är inte byggt som en kyrka och är inte heller helt anpassat för våra verksamheter så redan från starten fanns det funderingar att på sikt bygga ut och bygga om, berättar Lars Hjort.

Nu är man där och kyrkofullmäktige har beslutat att satsa 30 miljoner på en om- och tillbyggnad.

– Det är en stor satsning men vi har gjort en bedömning att vi kommer att klara detta. Det är stor tillströmning till gudstjänsterna i Öjersjö och verksamheterna är väldigt populära. Lokalerna är för trånga och inte anpassade för den verksamhet vi bedriver så den här satsningen är nödvändig, säger Lars Hjort.

Byggt något nytt

Deltagarantalet stiger i Öjersjö samtidigt som det minskar på andra håll. Vad är det som gör att man lyckas där?

– Jag tror att Öjersjökyrkan betyder mycket för Öjersjöborna, som en samlingspunkt. Vi har ett duktigt arbetslag där uppe som är inriktade på att bygga något nytt, säger Lars Hjort.

Man har fokuserat mycket på musik och barnverksamhet, något som folk efterfrågade i den marknadsundersökning man genomförde innan man köpte gården.

– Jag tror väldigt mycket på frivilligt engagemang. När man startar något nytt drar det ofta med sig engagemang. Det finns inga givna former och man får vara med och utforma verksamheten. I Öjersjö finns det en väldigt engagerad EFS-grupp, säger Lars och fortsätter:

– Jag tror också att man har hittat en gudstjänstform som passar i området. Det får se lite olika ut, det behöver inte se likadant ut i alla församlingar. I Öjersjö har man satsat på modern sång, det är elgitarrer och trummor, det känns kanske lite mer relevant för en del.

Byggstart 2018

Satsningen innebär att nuvarande kyrka byggs ut så att man får plats med ytterligare 60 personer. Nuvarande lokaler kommer att renoveras med bland annat ny ventilation och verksamhetsytorna kommer att anpassas efter behov. Dessutom kommer en helt ny byggnad att uppföras intill befintliga byggnader.

– Det blir ett församlingshem med kök och ytor
för olika slags verksamheter.

Var är ni i processen?

– Fullmäktige har sagt ja till satsningen. Det finns ett gediget förarbete och vi kommer i det snaraste att dra igång ett arbete med att få till ett schema. Det får göras i två etapper där man får bygga det nya först så man har någonstans att vara under tiden som de gamla lokalerna renoveras, säger Lars Hjort.

– Vi hoppas komma igång med byggandet under 2018.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det