• John Hagby fick delat silver i klassen porträtt med A Penny for your thoughts. Bild: John Hagby
  • John Hagby tog guld i klassen fine art med bidraget Keep an eye on it Bild: John Hagby

Nytt SM-guld i porträttfoto

JONSERED

För andra året i rad lämnade John Hagby porträtt-SM som en vinnare. I år bytte han dock kategori och vann i den konstnärliga kategorin fine art.

Det var tredje året som John Hagby deltog i porträtt-SM, som arrangeras för yrkesfotografer. Han har haft en god utdelning och fått framskjutna placeringar med 6 av 15 bidrag. Årets seger i Lund kom alltså i fine art och det blev även en andraplats i kategorin porträtt, där han vann förra året.

2016 pekades hans bild tidigt ut som en favorit av juryn och när vinnarbilden väl skulle presenteras kände han sig ganska säker på segern. Den här gången smög sig bilden mer med bredvid favoriterna. Men uppenbarligen vann den juryns gillande mer eftersom, konstaterar Lerumsfotografen, med studio i Jonsered.

Skrek högt
När hans bild dök upp på storbildsskärmen efter en trumvirvel kom det som en förvåning.
– Det var oväntat, måste jag säga. Nu visste jag att det vägde mellan tre, fyra bilder så när min kom upp skrek jag högt.

Själv hade han egentligen ett annat tävlingsbidrag som han trodde mer på, men vinnarbilden där en man håller händerna framför ansiktet och bara visar ena ögat har ett speciellt uttryck.
– Det är en sån laddning och blicken är svårtolkad. Är det panik? Vrede? Det kan vara så mycket. Jag tycker nästan att den skulle platsa på ett skräckfilmsomslag. Sen gör hantverket bakom mycket, jag har inte gjort jättemycket redigering så det finns en äkthet i bilden.

På hemmaplan börjar John Hagby se slutet på ett projekt som ska resultera i en utställning. Han har träffat ”vanliga” människor som upplevt förändringar i sina liv. Det handlar om allt ifrån vardagliga situationer som att flytta hemifrån till en tjej som var på Manhattan under 9/11.

Utställning på gång
John har intervjuat personerna som sedan fått skriva ett brev till sina yngre jag. Breven blir en del av utställningen och John har fotograferat dem medan de har läst upp sina brev.
– Det är ganska laddade bilder. Jag har några fotograferingar kvar och det kommer att landa någonstans runt 20-30 bilder, säger han.

Målet var en utställning i höst, men han inser att tiden börjar rinna ifrån honom. I nuläget letar han efter lämplig lokal.
– Jag har några lokaler i Göteborg som jag tittar på, annars blir det i Partille eller Lerum. Det är nog långa köer till lokalerna i Göteborg så kanske blir det en lokal utställning först.

  • Daniel Elfvelin
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det