Illustration: Per Anger
HÖGLJUTT. Fler än 200 yttranden, av varierad längd, har kommit till kommunen. De allra flesta som inkommit med åsikter ställer sig frågande kring poängen med Partille Ecopark.

Nu har folket sagt sitt om ecoparken

Sävedalen

225. Så många yttranden har Partille kommun tagit emot från invånare och organisationer när Partille Ecoparks planprogram varit ute på samråd under sommaren och delar av hösten.

Det förslag till planprogram som kommunen har haft ute på samråd från tredje juli till tredje oktober har nu fått in samtliga synpunkter från kommuninvånare och organisationer.

I och med att Partille kommun runt år 2020 kommer att passera 40 000 invånare har politikerna väckt frågan om att bygga en väg genom Finngösaravinen i Sävedalen. Och reaktionerna lät inte vänta på sig under samrådet.

Totalt har 225 yttranden kommit in, av dessa är det drygt 200 som har kommit från privatpersoner – främst boende i området som kan komma att ”drabbas”.

– Det är väldigt mycket, det kan vi konstatera. Och det är roligt, vi vill ha engagemang, säger Partille kommuns samhällsbyggnadschef Jörgen Hermansson och tillägger:

– Men engagemanget hör mycket ihop med upprördhet. Det här är en väldigt laddad fråga, så att det berör är egentligen ingen överraskning.

Oro över sänkt värde

Yttranden från invånarna är av varierande karaktär och längd. Nu väntar ett gediget arbete från kommunens sida då man ska ägna sig åt en så kallad samrådsredogörelse. Alla synpunkter ska läsas och bemötas. De yttranden som invånarna har skrivit kan bemötas på flera olika vis.

– Antingen säger vi att det är ett riktigt påpekande som vi måste ta hänsyn till och arbeta om eller så finns det aspekter som vi ska kika närmare på. Sedan finns det så klart yttranden där vi inte alls håller med, säger Jörgen Hermansson.

Bland åsikterna är det ett antal som sticker ut, enligt Hermansson. Oron att de planerade höghusen skuggar villatomter och sänker taxeringsvärdet på vissa bostäder är störst, följt av ”naturargumenten” – att behålla dagens natursköna områden.

Trafiksituationen

Därtill uttrycker flera också att trafiksituationen kan komma att bli problematisk och störande för de boende.

Många vill också att man respekterar folkomröstningen från 2004, då nejsidan vann.

– Det har gått många år sedan dess. Omvärlden har förändrats, så nu är det hög tid att pröva frågan igen, säger Jörgen Hermansson om politikernas inställning.

Länsstyrelsen tyngst

Tyngst av alla yttranden väger det som kommer från länsstyrelsen, som vill se ett tydligare förslag.

”Länsstyrelsen anser att planprogrammet behöver förtydliga inriktningen av Finngösaravinen som både ett område för rekreation och som potentiell ringled. Länsstyrelsen anser att förslaget tydligare behöver visa hur detta kan kombineras utan att inskränka på varandras funktioner”, skriver myndigheten bland annat i sitt yttrande.

– Ömsom vin ömsom vatten, sammanfattar Jörgen Hermansson länsstyrelsens skrivelse och tillägger:

– Överlag är det inte några större överraskningar. Vi är väl medvetna om att vi behöver utreda mer kring trafiksituationen, naturpåverkan och sådana saker.

Ett antagande av planprogram hoppas kommunen få fram under vintern. Fram till dess lär politiska diskussioner följa.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det