Karin Matilda Vasen. Foto: Per Anger

Naiva alternativa och annat trivsamt

GÄSTKRÖNIKAN

Som vuxen måste jag göra oväntat många äckliga grejer som jag slapp som barn. Rensa vattenlås, städa toaletten, mörda spindlar samt städa komposttunnan. Alltså den! Den fanns ju inte på 80-talet när jag var barn förstås, så det är ju nytt äckel för vår generation, men vi har å andra sidan besparats från några äldre, ännu äckligare så som till exempel utedass. *rys*

Idag var den äntligen tömd av ”Tack för tanken”-bilen! Över en vecka sen räkfrossan och kylskåpsrensningen som var förra helgen. Stanken har varit påträngande det senaste och var lika ihärdig idag, dagen efter tömning, så jag beväpnade mig med ättika samt såpa och gick till attack.

Men först bytte jag om från ”nytt jobb”-tightsen till ”bara ett litet hål där bak”-tightsen för att spara tvätt och därmed livslängd på fin-skiten. Jag höll andan och skvätte i lite ättika som fick verka medan jag förberedde genom att dra fram trädgårdsslangen. Lägger ner stinktunnan längs marken på uppfarten och öppnar för att spola ut… maskar!! Aahh! Rosa gegg. Iiihh. I botten finns en lös botten som håller det hela luftigt, antar jag, och den måste vältas ner för att få ut djuren i botten.

Sa jag att jag har artros i båda knäna efter trauma (läs landhockeymålvakt i tonåren) och inte kan sitta på huk? Jag får alltså stå med raka knän och vikta höfter, som en fällkniv, för att se in i tunnan och kunna träffa rätt med trädgårdsslangsstrålen.

Kastar in lite såpa och sprayar vidare och försöker se om jag fått ut joxet. Sen ser jag i ögonvrån, mellan knäna, en ungdom just passerat mig på vägen, typ 1,5 meter bakom mig. Lägger bak en hand för att känna om tunikan når över ”det lilla hålet” och noterar att hålet inte längre är litet och inte nås av tunikan. Men småbyxorna täcker i alla fall härligheten. Man ska vara tacksam för det lilla i det stora.
Förlåt, ungdomen som gick förbi.

En fördel är att jag blev ännu mer inspirerad att leta fler vegetariska alternativ till middag för att minska förruttnelsen i tunnan.

Var på guidad tur på Lilla Jordbruket i Bergum och njöt av fika i solen efter att ha klafsat runt bland gulliga hönor, stora tomater och massa kål tillsammans med min skuttiga familj och några andra gulliga ungdomsveganer. Eller, jag vet inte om de var veganer men de gav sken av att vara det på grund av sina frågor om leveranser till staden och med sin alternativa uppenbarelse av noga utvalda retrokläder och loppigt hår. Vi kom i alla fall hem med bondbönor samt gurka som tillreddes med mina egenodlade potatisar, rödbetor, lökar och svamparna vi plockade på vägen hem. Som avslutning på skördefesten kramade vi slumpmässiga grönsaker från Ica och skålade för vår egen redighet! Trivsamt!

  • Karin Matilda Vasen
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det