• Bild: Tommy Holl
  • Bild: Fredrik Aremyr
  • Bild: Fredrik Aremyr
  • Bild: Fredrik Aremyr
  • Bild: Fredrik Aremyr
  • Bild: Fredrik Aremyr

Mannen bakom Partille cup

PersonligtFredrik Andersson är mannen bakom världens största handbollsturnering för ungdomar och Partilles kanske mest kända varumärke. Spelarkarriären lade han ner när tvillingsyrran var mycket bättre än han själv men uppdraget som generalsekreterare har han lyckats desto bättre med.

På sätt och vis kan man säga att Fredrik inledde sin yrkesbana redan som sjuåring då han fick sitt första uppdrag på Gothia cup av cupgeneralen Dennis Andersson, tillika Fredriks pappa. Uppdraget var att ta hand om funktionärernas parkering.

– De behövde ha platserna närmast planerna. Så mitt uppdrag var att ställa ut en kon när ingen stod parkerad i rutan och sedan flytta på den när en funktionär kom. Problemet var bara att andra bilister inte såg konen och körde på den.

Men Fredrik kom snabbt på en lösning på problemet och spände istället upp ett rep som skulle hindra obehöriga från att parkera på funktionärernas platser.

– Men repet syntes inte heller så det var några stycken som fick sina kofångare förstörda, säger han och skrattar åt minnet.

Nästa steg blev att sätta fast ett papper på repet som fungerade som varningsskylt. Fredrik fäste även en tyngd på mitten, sedan kunde han stå på ena sidan och bara släppa ner repet när en funktionär kom och skulle köra in i rutan.

– Den lösningen används än idag. Vi kallar de som har hand om parkeringen för snörungar.

Hur gick du från snörunge till cupgeneral?

– Det är tillfälligheter egentligen. När jag fick förfrågan hade jag egentligen andra ambitioner. Jag hade precis gått klart min marknadsföringsutbildning på IHM som min dåvarande arbetsgivare, Malaco leaf, bekostade. Och tanken var att jag skulle flytta ned till Malmö och börja jobba på huvudkontoret som produktchef för ett varumärke, berättar Fredrik.

Men det var han inte jättesugen på att göra och samtidigt började Partille cup bli lite för stor för kommunen och man hade börjat prata om nästa steg med en eventuell flytt till Göteborg. Dessutom började Sävehof som klubb kräva mer jobb och då fick Fredrik förfrågan om han ville börja jobba med klubben.

– Då fanns det ingen tjänst som fokuserade enbart på Partille cup, utan jag hade en tvådelad tjänst där jag jobbade både med cupen och med marknadsföring åt Sävehof.

Detta var 2003 men redan året där på tog man beslutet att flytta in Partille cup till Göteborg vilket ställde helt andra krav på turneringen. På två år hade turneringen vuxit så pass mycket att Fredrik gick över till att arbeta heltid med den.

– Det var först vid delningen som vi kände att det här blir bra. Det har varit nyckeln till att vi kunnat växa och bli så mycket bättre.

Vill fortsätta utvecklas

Innan delningen arbetade alla runt Sävehof även med turneringen men då handbollssäsongen tar slut först i maj hade man inte lång tid på sig med alla förberedelser inför cupen.

– Det var högt tryck hela tiden och egentligen inga lugna perioder.

I dag är man fem heltidsanställda som jobbar enbart med Partille cup. Inför själva turneringen ökar styrkan med fem till på kontoret plus ett 30-tal projektledare och cirka 1500 funktionärer.

– Vi är världens största handbollsturnering för ungdomar men vi nöjer oss inte med det. Vår plan är att ständigt utvecklas. Det är stor konkurrens i dag om de här turneringarna och vi får inte slappna av. Vi måste hela tiden hitta på nya saker men samtidigt inte tappa kvalitén, säger Fredrik.

Hur ser du på din framtid som cupgeneral?

– Än känner jag mig inte nöjd. Jag är inte klar med det jag gör här. Så länge jag trivs, det känns roligt och det går bra finns det ingen anledning att göra något annat.

Idrottsintresset har alltid funnits där. Till en början var det fotboll och handboll som gällde.

– Men min tvillingsyster var mycket bättre än mig och det klarade jag inte riktigt av så jag valde att satsa på fotbollen istället, säger Fredrik med ett skratt.

– Jag nådde aldrig så där jättelångt vad gäller meriter, 15 B-lagsmatcher i BK Häcken är väl det jag brukar prata om.

Men när Fredrik pratar vidare visar det sig att han visst har en del idrottsmeriter att prata om. Eller vad sägs om ett VM i ultimate frisbee.

– Jag hade en kompis som skulle resa jorden runt och han skulle börja sin resa med att åka till Kanada och spela VM i ultimate frisbee.

Fredrik frågade om han fick åka med och om han fick vara med och spela. Det fick han om han blev tillräckligt bra.

– Jag tränade sju dagar i veckan. Och jag fick kämpa, men det gick och jag fick spela VM.

Från SM till gubbfotboll

Förutom handboll, fotboll och ultimate frisbee har Fredrik även hållit på med pingis, basket och ju jutsu.

– Just det, sen har jag spelat SM-final i amerikansk fotboll med IFS Gothenburg Giants.

Hur ser det ut med idrottandet i dag?

– Det blir tyvärr inte så mycket. Jag försöker spela gubbfotboll en gång i veckan. Sen är det bra med gymmet här i arenan. Det gick bra till en början men sen har det varit lite för mycket jobb.

– Sen har jag en del skavanker från fotbollstiden. Höft och knän. Jag känner smärta hela tiden men det är bara att bita ihop, säger Fredrik och konstaterar med en stor portion humor att det är orättvist att de som inte tränat en minut i ungdomsåren nu lever som bäst.

– Så här vid 40 års ålder har de börjat cykla och träna crossfit så nu lever de som bäst. De har inga skavanker och är i sitt livs form. Själv vill man träna men hindras av smärtan. Det är inte rättvist, skrattar han.

– Därför är de där 15 B-lagsmatcherna med Häcken så viktiga. Men frågan är hur länge man kan leva på gamla meriter.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook