• Bild: JONNA ANDERSSON

Kura skymning med Eva Törnqvist

KulturDen 31 oktober bjuder Jonsereds hembygdsförening in till kura skymning i det gamla porthuset vid Jonsereds fabriker. Då kommer sagoberättaren Eva Törnqvist dela med sig av en verklig historia om en av sekelskiftets inspirerande kvinnor – hennes mormor Naemi Törnqvist.

– Det pratas så mycket om herrarna, om männens bravader i Jonsered. Gibson, fotbollslegender, om min morfar Konrad Törnqvist. Men kvinnorna då? Mormor var navet och därför vill jag berätta hennes historia, säger Eva Törnqvist.

Naemi Törnqvist var från Värmland. Hon var duktig i skolan. Så duktig att hennes lärarinna ville ”ta sig an” Naemi och bekosta hennes utbildning så att hon en dag också kunde bli lärarinna. Men föräldrarna sa nej.

– På den tiden var det ovanligt. Kvinnorna tog hand om barnen och hemmet och jag tror att det kanske skrämde dem. Man ville inte uppfattas som högfärdig.

Packade väskorna

Istället flyttade Naemi till Stockholm och började jobba i familj. Det tyckte hon var fruktansvärt så när hon en dag såg en annons i tidningen om att man sökte arbetare till en bomullsfabrik i Jonsered packade hon väskorna och flyttade.

– Hon träffade Konrad och tillsammans fick de tre döttrar. En av dem var min mamma, Vivi.

Naemi tog hand om barnen och hemmet, vilket inte alltid var en så lätt uppgift. Tvätta fick de göra i den iskalla ån och varje dag hade hon åtta personer till lunchbordet.

– Många kvinnor på den tiden var undertryckta och förtryckta, men mormor var stark och hon sa ifrån.

Det är just det som Eva vill lyfta fram genom att berätta Naemis historia. Att berätta om den tiden ur hennes perspektiv.

– Min mamma hade en hemskt sträng magister och när hon en gång räckte upp hand för att be om lov att få gå på toaletten sa han nej. Det slutade med att hon kissade ner sig och det blev en stor pöl på golvet under henne. Då svor magistern över henne och sa att hon luktade illa, berättar Eva.

– Hon sprang hem till Naemi som tvättade av henne och satte på henne en ren klänning. Sedan marscherade Naemi tillbaka till magistern med Vivi och sa ’En sak ska jag säga dig, att luktar illa det gör hon inte’.

Sådan var hon berättar Eva. Okuvlig och stark. Eva talar om sekelskiftets starka kvinnor som vaknade till liv och stred för kvinnlig rösträtt.

– Förebilder som Ellen Key, Elin Wägner, Kata Dahlström och för mig Naemi. Den tiden ligger till grund för vår tid. Och det ska bli väldigt roligt att få berätta historien ur Naemis perspektiv i tider som dessa, med kampanjer som #metoo.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook