• Bild: Anthon Näsström
    ARRANGERAR. Jonas Svengård, Icebug, och Kalle Jung, Jonsereds IF, är två av de drivande krafterna bakom Icebug Backyard trail som går av stapeln 22 oktober i skogarna i Jonsered.
  • Bild: Anthon Näsström
    TESTAR. Både Jonas Svengård och Kalle Jung har passat på att testa den kuperade terrängen som blir löparnas utmaning i den vackra skogen.

Kuperat premiärlopp i Jonsereds skogar

JonseredEtt lopp för de löp- och promenadsugna. Om ett par veckor blir det verklighet när Icebug Backyard trail har premiär i Jonsereds skogar.
– Det här är ett sätt att locka ut folk i den vackra skogen, säger Jonas Svengård, eventchef på skoföretaget Icebug, som är en av arrangörerna.

Det har nu gått drygt ett år sedan Göteborgsföretaget Icebug, som säljer greppbara skor, flyttade till nya lokaler i Jonsereds fabriker. Och nu vill bolaget visa att man ska förankra sig lokalt, även på sikt. Söndagen 22 oktober är det dags för premiären av Icebug Backyard trail – ett löparrangemang mitt ute i skogen.

– Det kändes naturligt när vi flyttade ut hit, att vi ska kunna erbjuda något. Och ett lopp ute i skogen ligger nära till hands för oss, säger Jonas Svengård.

Nära är det minst sagt. Start och målgång är nämligen utanför Icebugs huvudkontor på Fabriksstråket och därefter följer en snitslad bana genom Bokedalen och de lokala skogspartierna i området. 16 kilometer är det som gäller om man vill köra det långa loppet. Alternativet för de lite mer bekväma är åtta kilometer. Och det är upp till varje individ om man vill löpa, eller bara ta en promenad, för att kunna njuta av naturen.

– Det är ingen tävling. Det här är ett sätt att locka ut folk i den vackra skogen som vi faktiskt har i Jonsered. Men det krävs absolut inga orienteringskunskaper, det är ett löparspår som är kuperat men väl utmarkerat, säger Jonas Svengård.

Idén kring arrangemanget kom för några månader sedan. Med sig på resan såg Icebug tidigt att ha med Jonsereds IF.

– För oss ligger det i linje med att jobba med företag på orten. Här får vi dessutom en möjlighet att bredda vår verksamhet, säger Kalle Jung, arrangemangs- och sponsoransvarig i Jonsereds IF.

Just att bredda verksamheten är något klubben siktar på att göra än mer på sikt. Då JIF i dag endast ägnar sig åt fotboll finns det möjlighet till att vara medarrangörer till evenemang som inte bara handlar om kärnverksamheten. Trailloppet är ett exempel på det.

– Egentligen finns det inga hinder för oss att göra andra saker än fotboll. Här måste vi börja kunna se utanför boxen vilket jag tycker att vi börjar göra mer nu, säger Kalle Jung som också medger att helgens arrangemang innebär ett tillskott i kassan för klubben.

Loppet är tänkt att vara avslutningen i en trailserie som Icebug drar igång nästa år. Men redan i år är det alltså dags för en tjuvstart i Jonsered. I nuläget är det runt 300-400 anmälda deltagare. En siffra som arrangören är mer än nöjd med.

– Något vi har lärt oss är att växa organiskt. Särskilt glädjande är det att det i princip är en 50/50-fördelning mellan könen. Om några år kanske vi kommer över 1 000 deltagare – det är inte alls omöjligt, säger Jonas Svengård.

Utöver de två distanserna så kommer två barnlopp att arrangeras: 500 meter för de yngsta och två kilometer för de lite äldre barnen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook