Arkivbild: HENRIK KJELLBERG
2015. Bandet The Old News rockar loss i Ungdomens hus.
Arkivbild: HENRIK KJELLBERG
2015. Bandet The Old News rockar loss i Ungdomens hus.

Jubilerande musiktävling får nytt ansikte

AllmäntMusiktävlingen Partillerocken fyller 25 och flyttar tillbaka till Ungdomens hus efter att finalen hölls på Partille arena i fjol. Det mesta är sig likt inför jubileumet men däremot har kommunen anmärkningar på tävlingens utseende.

­ – Helt plötsligt klagade de på loggan, det finns inget vi kan göra, vi måste byta helt enkelt, säger arrangören Jörgen Westman.

Jörgen Red Westman arbetar som fritidsledare och har de senaste 6 åren stått vid rodret för Partillerocken. Tävlingen startades 1992 av fritidsledaren Håkan Fransson på Partille fritidsgård och har som huvudsakligt syfte att främja ungdomar som gör egen musik. Alla genrer är välkomna och under åren har tävlingen banat väg för akter som LOK och USCB Allstars.

De första åren var Partillerocken endast avsedd för ungdomar hemmahörande i kommunen men 1997 öppnade man upp för hela Västsverige och sedan 2012 är evenemanget en nationell angelägenhet då band från alla delar av landet kan anmäla sig.

­ – Det är kul att spridningen är så stor numera, i år har vi band från Huddinge, Eskilstuna och Helsingborg som deltar, säger Jörgen Red Westman.

Enligt Jörgen Westman var det nödvändigt att bredda verksamheten, det har i perioder varit svårt att fylla tävlingen med deltagande grupper. Årets upplaga av Partillerocken avviker egentligen inte från tidigare år, det är totalt 24 band som deltar, födelat på tre deltävlingar med åtta akter vardera. Vid varje deltävling väljs tre akter ut som därmed är kvalificerade för finalen den 11 november.

­ – Vi har en så kallad branschjury sedan fyra år, med personer från olika delar av musikbranschen. Det är musiker, journalister och bokare som väljer två av de tre akter som går vidare, säger Jörgen Red Westman.

Den tredje akten väljs ut av publiken. Tidigare var det enbart upp till publiken men på det här sättet blir det mindre ”kompisröstande” och mer rättvist, enligt Jörgen Red Westman.

Partillerocken har tre prisklasser och varav första är 20 000 kronor som vinnarna får spendera fritt, till exempel att plöja ner i studiotid eller göra inköp av utrustning. Andra och tredje pris är 10 000, respektive 5000 kronor och dessutom utnämns bästa sångare, gitarrist och så vidare som får priser från tävlingens sponsor.

Partillerockens logga har sedan 2005 utgjorts av kommunvapnet. I samband med att kommunen skulle göra en enhetlig utformning av designen upptäcktes användningen av kommunvapnet.

­ – Det var lite lustigt, de har aldrig anmärkt på det tidigare. Loggan är faktiskt gjord av Johan Reivén som var med och grundade LOK, säger Jörgen Westman.

Den nya loggan är redan i bruk på evenemangets hemsida men däremot kommer den gamla att hänga kvar som ”backdrop” på scenen även i år.

————————————————-

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook