• Bild: Magnus Olsson
    TURNÈREDO. På måndag ska Partillesonen Salomon Jakobsson spela på Janssons musik i Uddevalla. Det blir startskottet för turnén i Sverige som avslutas om drygt en vecka i Göteborg och nya hemstaden Malmö.
  • Bild: Jonas Gren
    PRISAD. Salomon Jakobsson kammade nyligen hem en andraplats i en internationell gitarrtävling i Uppsala.

Gitarrtalang ut på Sverigeturné

KulturHan inspireras av den akustiska motsvarigheten till Jimi Hendrix och blandar klassisk musik med metal. Den prisade gitarristen Salomon Jakobsson från Partille ger sig nu ut på Sverigeturné.

Han har bott i Partille i hela sitt liv men sedan augusti är 22-åringen bosatt utanför Malmö, där han påbörjat en treårig kandidatutbildning på musikhögskolan.

– Hittills har det bara varit positivt med Malmö. Det känns lite skönt att komma till ett nytt ställe och få läsa något som passar mig bra – det individuella musikerprogrammet, säger Salomon Jakobsson.

Höja lägstanivån

Utbildningen kommer få hans gitarrspelande att utvecklas än mer, tror han.

– Det känns som jag i lugn och ro kan finslipa mitt spelande. Min lägstanivå ska bli ännu högre. I framtiden ska jag inte ha så lång startsträcka innan en spelning, utan jag ska kunna fixa bra nummer med kortare varsel.

Men det är inte bara en ny hemstad och en påbörjad musikutbildning som är nytt i den akustiske gitarristens liv. Sedan PT senast träffade den fingerflinke talangen i fjol har han hunnit med att turnera i både Slovakien och Portugal. Detta möjliggjordes tack vare nyfunna musikaliska kontakter och sponsring.

– Det var riktigt häftigt. Slovakien var trevligast, man blev verkligen uppmärksammad där som internationell gäst, så det var jättekul, säger han om den en vecka långa turnén.

Dessutom kammade han häromveckan hem en andra plats i den internationella gitarrtävlingen i Uppsala: The International Young Talents Competition.

Juryns motivering löd: ”Salomon Jakobsson visade en säker och avslappnad framtoning på scen. Han visade kreativitet som gitarrist och kompositör. Inspirerad av Michael Hedges school of Fingerstyle har han också visat fina kompositionstalanger i sitt vackra stycke ‘Sargasso Swells’.”

Premiär på måndag

– Jag känner mig mångfacetterad, men har mer och mer fokuserat mig på klassisk musik och metal. Sedan är Michael Hedges en inspirationskälla, han är den akustiska gitarristens svar på Jimi Hendrix kan man säga, säger Salomon Jakobsson, som nu ska på turné i Sverige.

Den kommande miniturnén marknadsförs som en akustisk inspirationsafton. På måndag är det premiär i Uddevalla innan resan i södra Sverige fortsätter. Måndagen den sjätte november går han att se på Andreasson musik i Göteborg.

– Jag kommer köra runt en timme totalt. Det blir i kombination med att visa upp lite gitarrer och köra lite nytt material men också en del från min förra skiva.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook