• Arkivbild: Nicke Lofberg
    EXTREMT Det var ett minst sagt extremt väder som drabbade Partille den 16 september.
  • Arkivbild: Läsarbild
    E20. I gång- och cykeltunneln under E20 bredvid Allum var vattenfylld.
  • Bild: HELEN TOREFALK
    IS. Haglet som föll skapade ishinnor vilket hindrade vattnet från att rinna undan.

Extremvädret drabbade Allum

PartilleDen 16 september drabbades Partille av extremt oväder med hagel, skyfall och översvämningar. För Allum blev det så allvarligt att de tvingades att både evakuera och stänga köpcentret.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Johan Torgé, regional centrumchef, Allum.

Ovädret som slog till i Partille på eftermiddagen fredagen den 16 september var ett av de värsta på länge. Anledningen var att det hagel som kom inte hann smälta undan innan skyfallet startade. Det ledde till översvämningar och stora problem.

På Allum regnade det till slut in så mycket vatten att de var tvungna att evakuera och stänga på grund av säkerhetsskäl.

– Det blev som drycken slush, haglet bildade en ishinna som hindrade vattnet från att rinna undan. Det i sin tur ledde till att vattnet tog sig in i köpcentret, säger Johan Torgé.

I vissa medier stod det att taket på Allum kollapsat på grund av vattnet, men så var inte fallet berättar Johan Torgé som själv satt på kontoret i Allum med utsikt över Kyrktorget när ovädret slog till.

– Nej, taket höll. Däremot hade inte vattnet någon möjlighet att rinna undan den vanliga vägen utan letade sig in i byggnaden.

Allum skickade ut personal för att skyffla undan is och hagel från brunnar. Räddningstjänsten kom också och hjälpte till. Arbetet med att pumpa ut vatten från Allum pågick hela natten mellan fredag och lördag.

– Maxi öppnade på fredagskvällen, övriga höll stängt. Men på lördag morgon kunde alla butiker utom en öppna igen, säger Johan Torgé.

Saneringsarbeten med att få bort vatten kom igång snabbt vilket gjorde att fuktskadorna minimerades. Det kostade ändå att stänga ner Allum.

– Exakt hur mycket vet jag inte, men det blir en försäkringsfråga också. Jag vill skicka ett stort tack till räddningstjänsten och de saneringsfirmor som hjälpte oss.

Någon ombyggnation av taket eller övrig konstruktion på Allum är inte aktuellt.

– Det går inte att utforma på något annat sätt. Förhoppningsvis inträffar det inte igen. Vi kan inte göra mer, säger Johan Torgé.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook