• Skidresa in the making. Ali Hosseini och Nazir Nazari har aldrig åkt skidor förut. Nu kan de bli av på sportlovet i februari.
  • En stor familj. Barnen gav sitt godkännande till att ta emot Nazir och Ali.
  • Trivsbra. Ali och Nazir hade varit tvungna att bryta upp tillvaron de skapat i Partille när de fyllde 18. Men nu slipper de.

De har öppnat sitt hem för asylsökande

PartilleFamiljen Julander är talrik redan som det är, med två vuxna och sex barn i åldrarna 11–25. Trots det har de välkomnat två ensamkommande flyktingar från Afghanistan i sitt hem.
– Vi har ingen anledning att inte hjälpa, säger Anders Julander.

Det är måndag i familjen Julanders hus, vilket brukar betyda spaghetti med köttfärssås till middag. Det finns vegetariskt också, det är mycket folk och många önskemål i huset.

Malene Julander arbetar som musiklärare på Partille gymnasium. I våras deltog skolan och flera nyanlända elever i en manifestation med initiativet ”Vi står inte ut”. Flera ungdomar presenterade sig och berättade om sina upplevelser och efteråt kände Malene och Anders Julander att de ville öppna sitt hem för ensamkommande.

– Vi insåg att det fanns ett stort behov av stödfamiljer, eftersom nästan alla ensamkommande som kom 2015 fyller 18 i år, säger Malene Julander.

Ett enkelt beslut

Ali Hosseini och Nazir Nazari kom till Sverige hösten 2015 och har sedan dess bott på HVB-hem. När ensamkommande fyller 18 så övergår ansvaret enligt kommunallagen från hemkommunen till Migrationsverket. Det innebär att ungdomarna måste bryta upp från sina hem och skolor för att flytta och börja om på nytt.

– Vi bestämde oss jättesnabbt att vi skulle ta emot, och så blev vi kontaktade av ”Vi står inte ut” som meddelade att de hade två killar, säger Malene Julander.

Det var inget svårt beslut för familjen.

– Vi har ju följt den här processen med flyktingkrisen i flera år och jag har även arbetat med flyktingar i jobbet, säger Anders Julander som är präst i Backa församling och inom kriminalvården.

De frågade sina barn vad de tyckte och så var saken klar – Ali och Nazir flyttade in i våras och har sedan dess delat ett rum i familjens villa.

– Vi trivs väldigt bra här, säger Nazir.

– Ni kanske inte vågar säga något annat, säger Malene och alla brister ut i skratt.

Killarna läser nu på Partille gymnasium. Nazir har nyligen gjort ett nationellt prov i svenska som kvalificerar honom för det gymnasieprogram han vill läsa. Ali, i sin tur, läser språkintroduktionen. De är hazarer, ett folk som sedan lång tid är förtryckta i Afghanistan.

Både Anders och Malene anser att den mediala bilden av ensamkommande är felaktig.

– Det finns en väldigt underlig bild i media. Killarna är inget problem för oss över huvud taget, tvärtom, de sköter sig och sina studier och hjälper till här hemma, säger Malene.

Anders framhåller samtidigt att den rådande flyktingsituationen inte är permanent. Han menar att familjen nu har en möjlighet att hjälpa till och ser ingen anledning att inte göra det.

– Jag tror vi kommer se tillbaka på det här och vara glada att vi gjorde en insats när vi kunde, säger han.

Väntar på besked

Ali och Nazir är fortfarande asylsökande och väntar på besked om de får stanna i Sverige eller inte. Nazir berättar att han under våren deltagit i integrationsprojekt med fältgruppen i Partille och fick möta en mängd olika uppfattningar om varför folk söker asyl i Sverige.

– Jag berättade om min resa hit och varför jag flydde, att jag inte hade något val, och då förstod folk, säger han.

Samtidigt har han förståelse för att folk är tveksamma och vaksamma när det kommer så mycket flyktingar som det gjorde för några år sedan. Malene Julander fyller i:

– Jag kan förstå att att folk känner sig osäkra på att släppa in främlingar i sina hem. Men jag tycker man kan testa i några månader, och se vad som händer. Antagligen blir man förvånad över hur bra det går.

Ali och Nazir bor kvar i Julanders hem tills vidare. Nu planerar familjen en skidresa till Sälen under sportlovet nästa år. Om allt går som de vill så får de stanna och kan utbilda sig och skaffa jobb och permanent boende.

– Men då vill vi ju gärna att de kommer tillbaka och äter söndagsmiddag också, tillägger Malene.

  • Aron Mikael Sik
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook