Arkivbild: Mikey Lennartsson

”Accepterar inte oavlönat arbete”

Partille

I januari sades avtalet om årsarbetstid upp av fackförbundet Kommunal. Men fortfarande är inte alla timmar reglerade för samtliga medlemmar.
– Vi kan aldrig acceptera oavlönat arbete, säger Katarina Brännström, Kommunals ordförande i Partille.

Det lokala avtalet om årsarbetstid slöts i slutet av 2002 och trädde i kraft i januari året därpå. Avtalet innebar att medarbetare inom äldre- och handikappomsorg själva planerade arbetstiden utifrån verksamheten. Varje anställd hade också en timbank där de högst fick ligga 20 timmar minus och 40 timmar plus under ett kalenderår.

Årsarbetstiden sades dock upp i januari i år och löpte ut i april. Under den tiden var man tvungen att hamna på så nära noll som möjligt, vad gäller plus- och minustid.

– Den största anledningen till beslutet var att det inte fungerade och våra medlemmar inte mådde bra av det, sa Katarina Brännström till Partille Tidning i samband med uppsägningen av avtalet.

Kommunals ordförande i Partille bekräftar att det i dag finns medlemmar som inte har kunnat reglera sin plustid under perioden januari till april.

– Tyvärr har en del av våra medlemmar inte haft de förutsättningar som krävts för att nollställa sina plus- eller minussaldon, säger hon.

Om det här innebär att det finns arbetstagare som inte fått betalt för arbetad tid, är inte helt klarlagt.

– Att inte få ut sin tid eller lön, den situationen ska ingen av våra medlemmar behöva hamna i. Vi kan aldrig acceptera oavlönat arbete, säger Katarina Brännström.

Ända sedan avtalet sades upp har förhandlingar pågått mellan kommunen och Kommunal. Men då har det handlat om rätten till heltid.

– Vi är inte riktigt framme än, men vi är nära en lösning. Det nya avtalet är viktigt för oss, vi vill att våra medlemmar ska kunna försörja sig på sin lön.

Vad gäller årsarbetstiden pågår inga förhandlingar alls, enligt Partille kommuns förhandlingsansvarige Anders Hagberg.

– Svar nej, det finns ingen förhandlingsframställan, säger han och fortsätter:

– Vad jag vet rör det här en anställd som inte har lyckats nollställa sina timmar den 23 april (datumet då avtalet löpte ut). När vi mottog uppsägningen från Kommunal var båda parter tydliga med vad som skulle gälla under uppsägningstiden. Timbankerna skulle nollställas, det var samtliga på det klara med.

Ingen påbyggnad av arbetstid fick alltså göras under den här tiden.

– Och här var det medarbetarens skyldighet att nollställa timsaldot. Fick man problem med det skulle man vända sig till sin chef för att få stöttning. Via de arbetsplatsträffar som vi har haft så ska alla veta det, säger Anders Hagberg.

Vad händer nu?

– Några förhandlingar förs inte. Den här medarbetaren har inte fått ersatt hela sin tid, men mer än en tredjedel i alla fall. Resten av tiden handlar om en relation mellan enskild medarbetare och dennes chef samt att man har dokumenterade skäl och förklaring till vad som har hänt. Vad gjorde att man inte kom ner till noll? Den frågan får man också ställa till Kommunal.

Anders Hagberg har en bakgrund inom Kommunal, och säger att han skapade årsarbetstidsavtalet när han företrädde fackförbundet.

– Vi måste veta vad som föranlett att vi är där vi är, men inför att avtalet skulle sägas upp var vi alla överens om att inte hamna i den här situationen, säger han.

Varför inte bara betala ut det som saknas?

– Det kan inte jag svara på, jag kan bara svara på bakgrunden till avtalet och inte i det enskilda fallet. Vi har hela vägen haft en samsyn med Kommunal.

Katarina Brännström konstaterar:

– Våra medlemmar ska ha betalt för sin arbetade tid, det är vår absoluta hållning.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det