Foto: BJÖRN DINAU
Foto: BJÖRN DINAU

Timo har hittat sin svenska röst

PartilleEfter att ha tillbringat de senaste tre åren i en Ted Gärdestad-bubbla är partillesonen Timo ­Räisänen äntligen tillbaka med eget material för första gången sedan 2012.

Med åttonde albumet Tro, hat, stöld beträder han ny mark med första skivan under egen flagg som är helt på svenska.

– Jag är jättestolt men också jätteslut, säger Timo och tillägger att han inte längre är den duracellkaninen han en gång var när han var ung.

– Förhoppningsvis hinner jag gå i ide lite innan höstturnén drar igång i oktober, säger han och skrattar.

Om man bortser från ­Timos tolkningar av Ted Gärdestad på succéskivan Timo sjunger Ted, har han inte släppt ett album med låtar enbart skrivna på svenska innan, även om han har varit där och nosat.

– För sju år sedan skrev jag faktiskt en skiva på svenska men jag var inte redo då, jag kände att jag inte kunde uttrycka mig och skriva på ett bra sätt på svenska, därför hamnade den i papperskorgen.

Lyckliga gatan

För att hitta sin svenska röst och rätt uttryckssätt behövde han gå igenom vad han benämner som Ted­skolan samt covern av Anna-Lena Löfgrens 60-talsdänga Lyckliga gatan, som han även kammade hem vinnarplatsen för i SVT-programmet Alla tiders hits 2013.

– Det krävdes att göra lite covers på svenska för att komma dit jag är idag.

Albumet Tro, hat, stöld beskriver Timo som det varmaste men även punkigaste soundet han haft hittills och han älskar varenda ton.

Är helt nöjd

– Herregud, det låter så himla pretentiöst men jag har vägt allting på min inre vågskål och inte släppt iväg ett enda ord eller en enda fras som jag inte varit helt nöjd med.

– Mina engelska skivor innehöll fler bastarder, det sprang iväg odågor hela tiden men det funkade inte på den här.

Bakom senaste albumet ligger drygt ett års inspelningsslit som till största delen lades i anrika RAK studios i London, där ikoner som David Bowie och Bonnie Tyler skapat musik innan Timo.

– Det satt så mycket känslor i väggarna. Direkt när vi klev in i studion var det som att komma in i en annan värld. Jag glömde bort allting som fanns runtomkring.

Ville slippa vardagen

Att glömma allting var också just ett av skälen till varför Timo valde att spela in skivan i England.

– Vi ville slippa allt det där vardagliga, brev på posten, räkningar som ska betalas och så vidare, vi ville avskärma oss från omvärlden och lägga all fokus på skivan.

Gällande mottagandet av nya skivan säger Timo att han får ta ordentliga samtal med sig själv för att påminna sig om, om vad som verkligen är viktigt.

– Jag kommer kunna ge min familj mat på bordet, jag får fortsätta spela musik och folk har älskat det som har släppts hittills. De tre sakerna måste räcka för mig. Att börja jaga framgång kommer bara att ta död på mig.

Men, är du inte redan framgångsrik?

– Jag har nått en viss nivå där jag klarar mig, där ingenting är helt säkert. Här skulle jag vilja stanna, jag tror inte man mår bra av att inte behöva kämpa för sin överlevnad som konstnär eller kompositör, eller vad man nu vill kalla det.

Har en liten dröm

Men en liten dröm om att ”få till en riktigt stor jävla dänga”, som han uttrycker det, det har även Timo.

– Även om jag är otroligt rädd att det ska ske så kommer det alltid finnas en inneboende längtan.

Slutligen frågar jag Timo om hur mycket av Kåhög som finns kvar i honom och hur det återspeglas i hans musik. Timos familj flyttade nämligen från ett studentboende i Björkekärr i Göteborg, till ett brunt hus i Kåhög när han var sex år.

– För en frihetsälskande sexåring var det en dröm att växa upp i Kåhög. Det finns så mycket häftiga skogar där. Ena stunden kunde jag springa runt i en trollskog för att i nästa komma ut i en glänta med mjuk mossa att lägga sig och rulla i.

– Framförallt är det nog frihetskänslan som jag upplevde under min uppväxt som jag tagit med mig in i musiken.  I princip har jag inte några filter mellan min hjärna, mitt hjärta och mitt papper när jag skriver. Det som hamnar på skivan är så nära mig själv som det går för mig att komma.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook