• Bild: BJÖRN DINAU
  ENGAGERAD. Martin Schibbye berättade om vad hans arbete som journalist innebär och har för betydelse.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  BAKGRUND. Journalisten Martin Schibbye berättade om sin egen historia, bland då han och hans kollega Johan Persson blev skjutna och fängslade i
 • Bild: BJÖRN DINAU
  ENGAGERAD. Martin Schibbye berättade om vad hans arbete som journalist innebär och har för betydelse.
 • Bild: BJÖRN DINAU
  DEMOKRATI. Martin Schibbye kom till Vallhamra skola och pratade bland annat om demokratiutveckling och vad journalister har för roll i det hela.

Schibbye samarbetar med Partillenior

Sävedalen

Förra veckan kom journalisten Martin Schibbye till Vallhamraskolan och träffade klass 9b och 9d. De båda klasserna ska få vara delaktiga när Schibbye åker på en reportageresa till Afrika.

Det är en lite sömnig samling niondeklassare som sätter sig i Vallhamraskolans aula. Klockan är åtta, men deras sinnen skärps påtagligt när journalisten Martin Schibbye börjar berätta om när han och hans kollega Johan Persson blev skjutna och fängslade i Ogadenregionen mellan Somalia och Etiopien. De båda journalisterna var ute på en reportageresa för att skriva om hur jakten på att utvinna olja drabbade lokalbefolkningen.

Blank Spot Project

Förklaringen till Schibbyes besök är ett samarbete mellan skolan och Blank Spot Project, som är en icke-statlig och religiöst och partipolitiskt obunden organisation, utan vinstsyfte. Syftet med samarbetet är att öka kunskapen om demokratiutvecklingen i världen och journalistikens roll i de processerna. Målet är att stärka eleverna som mediekonsumenter.

– Ni ska få vara med under hela processen från research, planering och genomförande, säger Martin Schibbye.

Eleverna är med i en sluten grupp på Facebook där Martin Schibbye kommer ha direktkontakt med ungdomarna. Där kan de komma med frågor samt följa hur Schibbye planerar och tänker inför reportageresan. Om sex veckor åker han på ett uppdrag som ännu inte är bestämt. Det blir antingen Eritrea, Togo eller Gambia. Länder som är i olika stadier i sin demokratiska utveckling och hur förutsättningarna för yrkesverksamma journalister ser ut.

– Jag tycker det är viktigt att visa journalistikens betydelse och roll i samhället. Vad skulle vi ha för samhälle utan en fri press? Vad får det för effekt om journalisterna försvinner, frågar sig Schibbye.

Projektet kommer att fortgå ända tills Martin Schibbye är tillbaka i Vallhamraskolan igen för att summera. Under tiden kommer klasserna att få lära sig om demokratiutveckling och de olika aspekterna som spelar in i en sådan process.

– Just i dessa tider är det extra viktigt att elever förstår vad som skrivs, varför det skrivs och vem som skriver. Många har tagit journalister för givet. Vi vill ta in världen och journalistiken i klassrummen, säger Martin Schibbye.

Det egna ansvaret

Martin Schibbye arbetar, och är även delägare, i Blank Spot Project. Brit Stakston, expert på sociala medier och vd i Blank Spot Project, var också i Vallhamra tillsammans med Schibbye.

– Vi vill även få ungdomarna att fundera över sig själva som publicister. Reflektera över sitt egna ansvar. Vi vill öka deras mediekunskaper och få dem att förstå mer av det som händer i medieutvecklingen, säger Brit Stakston.

Elevernas första läxa blev att göra en dagbok över vilka medier de tar del av under 24 timmar.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det