• Bild: LEIF LUNDVALL
    BÄTTRE. Skottstyrkan har ökat i år i Sävehof. 20-årige Sävedalskillen William Bogojevic som tros ta ytterligare ett kliv i sin utveckling i år är en av storskyttarna.
  • Bild: LEIF LUNDVALL
    FD TYSKLANDSPROFFS. 33-årige Joakim Larsson, med nio framgångsrika år som proffs i Tyskland, har smugit lite under radarn i svensk handboll. Nu är han ett av årets nyförvärv i Sävehof och är redan utsedd till lagkapten.
  • Bild: LEIF LUNDVALL
    ALLROUND. Norske niometaren Vetle Eck Aga är ny för året och beskrivs som en lagspelare som är väldigt bra både offensivt och defensivt.

Sävehofs herrar tar ett steg till

Handboll​Förra året tog sig Sävehofs herrar till semifinal i slutspelet efter att bland annat ha slagit ut RIK på ett smått mirakulöst sätt.

– Säsongen var lite upp och ner men slutspelet var ju klart godkänt och i semi var vi ju i alla fall med och störde Alingsås lite. Nu siktar vi på att ta ett steg till och det ser riktigt bra ut inför årets säsong, säger tränaren Robert Wedberg.

Laget har höjt träningsdosen både när det gäller mängd och kvalitet och försäsongen har varit bra. I måndags träningsspelade laget mot Lugi och vann med 32-22 efter en stark insats och tungt skytte från främst William Bogojevic.

– Vi har valt att spela mot en del tuffa motståndare och i början fick vi rejält med pisk mot en del starka danska motståndare. Det är nyttigt att förlora ibland på försäsongen och på slutet har det sett bra ut, säger Wedberg.

Stor andel egna spelare

Ungdomsverksamhet är större än någonsin och ungefär 1 200 barn och ungdomar är i träning. Klubben har som målsättning att A-trupperna till största delen ska bestå av egna spelare och hemvändare och dessutom kryddas med några spelare utifrån.

– Vi kommer aldrig att bli som Kristianstad som köper ihop ett lag, säger Wedberg.

Visserligen har laget tappat klasspelare som Olle Forsell Schefvert och Niclas Fingren men nyförvärven är av högsta klass. Landslagsspelaren Johan Jakobsson, norske playmakern Vetle Eck Aga och Joakim Larsson med nio proffsår i Tyskland kommer att spela framträdande roller i Sävehof den här säsongen.

– Joakim, som också är lagets nye kapten, är en ledargestalt och väldigt bra både framåt och bakåt. Vetle är en komplett lagspelare som tar med sig många influenser från Norge och Johan vet alla vad han går för. Alla är bra killar som smält in i truppen rent socialt och det är viktigt, säger Robert Wedberg.

Storskytten Johan Jakobsson tvingades ju lämna återbud till handbolls-VM i Frankrike i januari efter att ha drabbats av en hjärnskakning under förberedelserna.

– Det var en jobbig tid men jag är helt återställd och har inga problem alls efter den skadan. Nu har jag i stället haft lite problem med en vad och killarna skojar om att det är en gubbvad men det är bara en muskelskada, skrattar 30-årige Johan Jakobsson.

”Kul att vara tillbaka”

Johan återvänder till ­Sävehof efter sex framgångsrika säsonger i Danmark och Tyskland.

– Det är kul att vara tillbaka i Sävehof och kunna flytta ihop med min sambo igen. Jag tycker årets lag ser riktigt bra ut och det finns många i laget som ser ut att kunna avgöra matcher. Det ser verkligen lovande ut, säger Johan Jakobsson som snart är igång med träningen igen.

Team av ledare

Per Sandström, Victor Fridén, Viktor Ottosson och Jonas Larholm är kvar sedan Johans förra tid i klubben och fortfarande nyckelspelare. Och många juniorer trycker på underifrån och Jonathan Edvardsson, Anton Hagvall, Gzim Salihi, William Bogojevic och Oscar Sunnefeldt som alla är födda 1997-98 väntas ta ytterligare steg framåt i år.

Även på ledarsidan är det en del förändringar. Andreas Stockenberg är ny som junior­tränare och Daniel Larsson går in som målvaktstränare.

– Vi ska jobba mer som ett team på ledarsidan där Andreas är en viktig länk mellan a-laget och juniorerna. Det är en offensiv och rolig satsning och bra för truppen som helhet, säger Robert Wedberg.

Förra året var Sävehof det lag som gjorde flest mål av alla. Det är ett spelskickligt lag med många välutbildade handbollsspelare.

– Det viktigaste är nu att få till det även bakåt så att vi därifrån kan utveckla spel­kvalitén ännu mer framåt. Vi ska vara ett hårt arbetande lag som verkligen jobbar för varandra, säger Wedberg.

Kristianstad har dragit utvecklingen inom herrhandbollen de senaste åren och är favorit även denna säsong. Även Malmö och Alingsås nämns i förhandssnacket liksom de lite mer svårbedömda Ystad, Lugi, RIK och Guif.

Och det ser onekligen bra ut även för Sävehof som siktar på en plats i toppen.

  • Leif Lundvall
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook