Rädda Finngösaravinen

Debatt

Trots att samtliga valdistrikt röstade nej till exploatering av Finngösaravinen i folkomröstningen har nu politikerna i Partille dammat av förslaget och döpt om det till Ekopark.

I dagens utförande är det verkligen en Ekopark enligt den inventering som några dagar till står utställd i Kulturum. Den har ett sprudlande liv och flera skyddsvärda arter både bland flora och fauna. Som exempel kan nämnas mindre hackspett, nötkråka, forsärla, strömstare, bivråk samt skogsalm, ask och en mängd svampar och insekter. Flera arter är rödlistade som akut hotade. Inventeringen kan hämtas på föreningens hemsida www.finngosaravinen.se

I politikernas Ekopark kommer Finngösaravinens norra del – cirka en kilometer – att fyllas upp cirka två meter för att få plats med avbärare mot bäcken med mera, samt förses med en stödmur från Ö Bäckevägen och ner till vägen. De tretton villafastigheterna skall lösas in och rivas.

Kostnaderna för denna vägsträcka blir enligt opartiska anläggningsexploatörer som föreningen Rädda Finngösaravinen anlitat mellan 30-50 miljoner kronor plus 75-80 miljoner för inlösen av fastigheter. För dessa pengar skulle kommunen kunna bygga cirka 40-60 bostäder eller dagis eller vad man vill. Till uppfyllnaden går det åt cirka 15 000 kubikmeter stenmaterial som cirka 1 500 lastbilar skall köra dit. När de är färdiga kommer 600 bilar i timman att trafikera vägen i rusningstrafik.

Hur man kan kalla detta för en Ekopark är för mig en gåta. Sanningen är att det blir en avrättning av vårt vackra strövområde. På torsdag den 7 september klockan 18 hålls ett informationsmöte i Kulturums hörsal. Kom dit!
3 oktober är sista dagen att skicka synpunkter till kommunen (kommunkontoret@partillle.se). Det räcker om ni skriver att ni tycker illa om förslaget och vill att området lämnas orört, samt ert namn.

Uno Dahlgren
Partille

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det