Kyrkovalet 17 september 2017

Debatt

Den 17 september är det kyrkoval. Då får de mer än fem miljoner medlemmar i Svenska kyrkan som är över 16 år rösta om hur de vill att kyrkan ska styras de kommande fyra åren. Vi socialdemokrater vill att Svenska kyrkan ska fortsätta vara en öppen och samhällsengagerad kyrka. De värderingarna hotas av Sverigedemokraterna och den kristna högern.

Det finns krafter i Sverige som vill förändra Svenska kyrkan i grunden. De vill göra den inåtvänd och exkluderande. De vill ha en kyrka som inte öppnar sig mot alla, utan som utestänger grupper.

Där har ni det första viktiga skälet till att gå och rösta. För fortfarande finns motståndet mot samkönade vigslar kvar hos vissa. Vi menar att varje steg framåt måste innebära att HBTQ-personers rättigheter stärks. Och motståndet mot kvinnliga präster måste upphöra. I valet hotas dessa värden av Sverigedemokraterna och den kristna högern.

Den andra huvudfrågan för oss socialdemokrater är att förstärka och utveckla det sociala arbetet inom Svenska kyrkan. När välfärden inte räcker till ska kyrkan snabbt vara på plats när människor behöver stöd. Barn och ungdomar ska aldrig behöva betala för att delta i kyrkans verksamhet. Även den internationella missionen, och det internationella biståndet, måste fortsätta att utvecklas. Svenska kyrkans insatser ska vara både akuta och hjälpa människor i nöd, liksom långsiktigt stödja arbetet för allas lika rätt och värde. Vi menar att Svenska kyrkan ska stå upp för de mest utsatta, oavsett var i världen.

För det tredje. Svenska kyrkan är en stor arbetsgivare. Det handlar naturligtvis om präster och diakoner, men inte minst också om vaktmästare, kyrko­gårdsarbetare, kanslister, musiker, pedagoger och så vidare. De har rätt till en bra arbetsmiljö och goda kompetensutvecklingsinsatser. Vi menar att Svenska kyrkan ska jobba för att bli en av Sveriges bästa arbetsgivare. Det kräver insatser på flera områden. Förstärkt ledarskapsutbildning, förstärkt arbetsmiljöarbete, heltid som norm, en kontinuerlig kompetensutveckling för alla och mycket mer.

När årets val är avgjort i Partille pastorat kommer kyrkofullmäktige att utse ett nytt kyrkoråd. Kyrkorådet är arbetsgivare för alla anställda, det ska ha omsorg om församlingslivet och har ett gemensamt ansvar med kyrkoherden för att pastoratets grundläggande uppgift blir utförd. Ett ansvar som även innefattar den obligatoriska begravningsavgiften och hur begravningsverksamheten ska organiseras. Även den som inte är medlem i Svenska kyrkan berörs alltså av kyrkovalet.

Kyrkan är inte de anställda eller förtroendevalda – kyrkan är vi. Du som har rätt att rösta vid kyrkoval ta ditt ansvar och din demokratiska rätt i anspråk och se till att göra din röst hörd utifrån de värderingar du står för! Risken är annars att du representeras av människor med åsikter du inte delar.
Svenska kyrkans framtid handlar om våra val. Här och nu är din åsikt viktig. Din röst räknas. Gå och rösta den 17 september!

Arne Ohlsson (S)
Marlene Segerson (S)
Dan Hansson (S)

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det