Hemtjänst utan konkretion

Debatt

Replik till Jonas Mårdbrink (M) PT 31/8.

I Partille, får jag veta, inser man att allt inom hemtjänsten inte är bra och att andra kommuner minsann når bättre resultat. Att bli som de senare strävar man därför efter. Någon däremot?

Men i stället för att hoppa höjd utan ribba borde Jonas Mårdbrink (M) sätta ned foten och formulera klara målsättningar. Till exempel att kommunen inom kort ska finnas med bland de tio bästa kommunerna i Sverige vad avser kvaliteten i hemtjänsten. För moderaterna kan väl inte vara nöjda med att kommunen enligt Öppna Jämförelser 2016 finns på plats 223 bland 287 kommuner beträffande bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten? Eller på plats 247 i fråga om förändring av självskattad hälsa för hemtjänsttagare? För att nu inte tala om plats 248 gällande intaget av olämpliga läkemedel för 75-åringar och äldre i särskilt boende?

Gammal som ung ska känna sig trygg i Partille, skriver Mårdbrink. Låter bra men inte särskilt originellt. Och mot bakgrund av det tragiska dödsfallet inte heller helt självklart. Hög tid därför att ta ett samlat grepp om äldreomsorgen och a) formulera distinkta mål för verksamheten samt b) kontrollera att målen uppnåtts eller att verksamheten i vart fall utvecklas i riktning mot målen. Att som nu åberopa allmänna och intetsägande mål på valfritt avstånd från verkligheten duger inte. De äldre i Partille har rätt att förvänta sig bättre.

Jöran Rubensson
tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF och expert i utredningen om Nationell kvalitetsplan
för äldreomsorgen

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det