Bild:TV4 Halv åtta hos mig. Nästa vecka dyker två matglada Partillebor upp i det populära matlagningsprogrammet Halv åtta hos mig. Från vänster: Emelie Karphammar, Rickard Petersén från Partille, Magnus Carlson och Marianna Bäckström från Partille.

Halv åtta hos Partillebor

PARTILLE

Nästa vecka besöker det populära matlagningsprogrammet halv åtta hos mig två matglada ­Partillebor. Tillsammans med två ­Lerumsbor tävlar Rickard Petersén och Marianna Bäckström om vem som lagar den bästa maten.

Under en vecka får fyra för varandra okända personer turas om att bjuda varandra på middag. Efteråt betygsätts värden av sina gäster och den som fått högst betyg när veckan är över vinner prispotten på 15 000 kronor.

Rickard Petersén:

Var kommer ditt matlagningsintresse ifrån?
– Jag blev seriös med min matlagning för drygt fem år sedan, när jag upptäckte att andra uppskattade vad jag lagade. Det blir en hel del svensk husmanskost hemma och jag lägger ner mycket krut på såsen, den är viktig.
Finns det någon kock som inspirerar dig?
– Per Moberg tycker jag är skön och jag gillar hans typ av mat, mycket kött och vilt.
Hur gick inspelningen av programmet?
– Det var jättekul men extremt intensivt, väldigt långa dagar. Jag var rätt mör på finaldagen, som även var min dag. Men det var väldigt roligt att se hur det gick till bakom kulisserna.
Vad lagade du för meny?
– Till förrätt blev det portobello svampsoppa. Varmrätten bestod av dubbelmarinerad fläskfilé och potatisbåtar.  Till efterrätt bjöd jag på exotisk parfait på kokos, med passionsfrukt och mango.
För den oinvigde, vad är en potatisbåt?
– Halva potatisar som gratineras, den här gången med västerbottenost och oregano.
Vilken del av menyn gick hem bäst hos de andra då?
– Svampsoppan fick väldigt positiv ­respons!
Du höll i veckans sista middagsbjudning, tror du det var en för- eller nackdel?
– Det var nog en fördel, den värsta nervositeten hade släppt och vi hade hunnit lära känna varandra bättre vid det laget.
Hur var konkurrensen då?
– Den var hård. Mina medtävlare var ­väldigt duktiga.
Fick du träffa Pia Johansson?
– Nej, tyvärr. Hon var inte med vid inspelningarna.

Marianna Bäckström:

När började du laga mat?
– Det är faktiskt en ganska rolig historia. Första gången jag lagade mat seriöst var när jag var 16 år gammal. Min mamma hade lagat en köttsoppa på fem liter som jag lyckades välta ut i kylen medan hon var på jobbet.
– Givetvis ville jag inte att hon skulle upptäcka det och bli arg på mig så jag kollade vad hon hade haft i den och lagade en ny innan hon kom hem. Hon misstänkte aldrig att köttsoppan inte var hennes, vilket var ett gott betyg för mig då mamma var en jätteduktig kock.
Hur viktigt är mat för dig?
– Oerhört viktigt, jag gör all min mat från grunden. Jag är uppfostrad med att vilja veta vad det är jag stoppar i mig, min pappa var kock och mamma lagade jättemycket mat så intresset har alltid funnits där.
– Jag stoppar min egen korv och bakar mitt eget bröd, har höns och odlar mycket grönsaker. Jag vill att barnen ska veta att ägg inte växer i kartonger och att mjölken inte kommer från mejerihyllan i matbutiken.
Var det nervöst?
– Det är klart det var lite tidspress, men jag blev aldrig nervös. Däremot var det jobbigt när produktionsteamet ville ha mina recept eftersom jag lagar mat på känsla och inte brukar måtta upp.
Vad lagade du för mat?
– Som förrätt bjöd jag på gratinerade pilgrimsmusslor med svarta pärlor, vad det är får ni se på tisdag!
Huvudrätt och efterrätt då?
– Det blev risotto ai quattro formaggio (fyra ostar) med lammstek. En rätt som mina italienska vänner lärde mig att laga när jag bodde i Italien.
– Till efterrätt bjöd jag på en fräsch och lätt citronmousse efter den tunga huvudrätten.
Vad fick du för respons från gästerna?
– Överlag var de nog nöjda, men huvudrätten tyckte de kanske var lite för stor. Jag kommer från Rumänien där den största skammen är att låta matgästerna vara hungriga, därför satsade jag på rumänska portioner vilket motsvarar en och en halv svensk matportion.

  • Carin Österdahl
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det