• Bild: Leif Lundvall
    DRÖMMEN. 19-årige Derrick Ddungu drömmer om en skola och ett barnhem i Kampala. Lyckas jag bra med fotbollen är det något jag vill satsa på.
  • Derrick i en match mot Vinbergs IF i division 2. Hittills har det blivit sex mål. – Jag är mer en passare än en striker, säger Derrick.
  • SUCCÉ. Derrick Ddungu gör succé som anfallare i Sävedalens IF och hoppas kunna ta steget upp i division 1 med laget.
  • TURNERING. Derrick var i Kampala över jul och nyår. Här är en bild från julturneringen i Kampala hämtad från Watoto Wasokas hemsida.
  • Derrick har funnit sig väl tillrätta i Sverige och i Sävedalens IF. - Det är ett bra land och det är här jag vill bo. Min extrafamilj i Sverige har hjälpt mig jättemycket och jag vet inte om jag hade klarat allt utan dem.

Från Kampala till Sävedalen

FamiljDerrick Ddungus bakgrund skiljer sig markant från den hans lagkamrater har i Sävedalens IF. Han är uppvuxen i Kampalas slum där mat för dagen och skor på fötterna långt ifrån var något givet.

Derrick kom till Sverige för fyra år sedan och trivs jättebra i det svenska samhället.

– Jag ville hitta något bättre i livet och det gick snabbt när jag väl hamnade här. Jag visste inget om Sverige mer än att det var ett bra land och att Zlatan och Larsson kom därifrån. Jag var ju inte så gammal och hade många tankar i huvudet, säger Derrick på nästan felfri svenska.

Derrick hade till en början tänkt att bo på gatan och kanske hitta ett lag att spela i. Han hade ingen aning om att det fanns något som hette socialen och att det fanns ett system för att ta hand om flyktingar.

– Det var såklart en stor skillnad i det mesta men det var inte så svårt för mig. Allt var ju bättre i Sverige, förutom vädret, så det gick inte att klaga.

Till väldigt stor hjälp har hans ”svenska familj” med Lise-Lotte Ryberg i spetsen varit.

– De har hjälpt mig jättemycket och jag hade aldrig klarat mig så bra om det inte varit för dem. De betyder väldigt mycket för mig, säger Derrick på sitt tystlåtna sätt.

Efter språkintroduktion i sex månader började Derrick på vanligt gymnasium och i våras tog han studenten. Nu spelar han fotboll i Sävedalens IF och arbetar som elevassistent på en skola i Mölndal.

– Man får utmana sig själv, vara tålmodig och jag försöker vara både en extra vän och en lärare till min elev. Jag lär mig lika mycket själv för jag gick inte grundskolan i Sverige och i Uganda var inte skolan riktigt min grej. Jag gick dit ibland men det var fotbollen som var viktigast då.

Derrick anser att han förändrats jättemycket sedan han kom hit.

– Jag har utvecklats positivt och fått ett annat sätt att tänka till exempel när det gäller barn, samhälle och frihet. Sverige är ett bra land som tänker på andra men i Uganda är det mycket korruption och kriminalitet och många tänker: vad kan jag få ut ifrån detta och hur gynnas jag?

Derricks mamma var mycket ung när hon fick honom och pappan har han nästan aldrig haft kontakt med.

– Vi bodde i ett slumområde i huvudstaden Kampala med mycket barn överallt. Vi var väldigt fattiga men man märkte inte av fattigdomen för man var ju en del i själva fattigdomen.

I slummen känner alla varandra. Det är som en jättestor familj och det var normalt att bo någon annanstans än hemma.

– Det är svårt att förklara men i Kampala var det så att om en en familj har söner och de hittar någonstans att bo så är det bra för då minskar kostnaden för familjen. Jag bodde inte hos mamma när jag var liten utan hoppade runt och bodde mycket med ett fotbollslag på ett barnhem och lite varstans. Och så kom jag hem till min familj ibland. Skulle jag prata med en ugandier om detta så fattar de direkt vad jag menar.

Enorm passion

Ända sedan Derrick var liten har han varit en person som gillar att vara självständig.

– Jag trodde att mamma inte gillade mig och jag tyckte hon var elak men nu vet jag ju bättre. Hon hade helt enkelt inte råd att köpa sånt som jag ville ha och hon hade också sina drömmar men det kändes som jag var något som stoppade henne.

Passionen för fotbollen i slummen är enorm och fotbollen är nästintill det allra viktigaste som finns. ”Mokolea”, som Derrick kallades av de andra, tyckte att han hade små ögon, spelade hela dagarna och var väldigt duktig.

– Vi älskade fotboll och spelade på gatan eller på olika grusplaner från morgon till dess att solen gick ner. Alltid barfota. Ofta hade vi ont om bollar och ibland fick vi göra bollar själva av plastpåsar och bananlöv.

Derrick minns tillbaka på en vanlig dag när han var runt tio år.

– Man vaknade sju eller någonting och så spelade vi mellan åtta och tolv. Sedan samlade vi skräp eller metaller några timmar som vi sålde och så spelade vi igen tills solen gick ner. Det hände inte mycket i slummen och dagarna bara flöt förbi.

Sverige har nu blivit Derricks hem och när han var i Uganda förra året kände han verkligen att han ville hem till Sverige.

– Men jag längtar också till Uganda för det finns mycket att göra och jag vill försöka hjälpa till. Jag vill göra någonting för barnen och nu har jag lärt mig mycket och dessutom fått ett bra nätverk genom fotbollen.

Laget Derrick spelade i ligger under organisationen Watoto Wasoka som genom Derricks vän Francis är i full gång med fotboll och skola. Watoto Wasoka, som startades 2009 är Kampalas mest kända fotbollsprojekt i slummen. I december var Derrick för första gången tillbaka i Kampala och hjälpte till som volontär på en turnering som han även stöttat ekonomiskt. Han bodde på det barnhem som hans vänner Francis och Patrick driver.

– Jag har fått mycket inspiration här i Sverige och försöker samla in pengar och skicka ner ibland när det är turneringar. Där har jag fått jättestor hjälp av min extramamma Lise-Lotte och min familj här i Sverige.

Derrick är en av de som var med från början i det lag som de kallade Sparta Kampala och han är lite av en ikon där nere eftersom han var så duktig och gjorde så många mål. Frågar man runt efter ”Mokolea” så vet alla vem det är.

Vill bygga skola

– Jag har idéer om att bygga en skola, ett barnhem och en fotbollsskola och vi är redan igång med att köpa fem hektar mark utanför Kampala.

Det är en stor uppgift men Derrick känner Uganda och detta är hans dröm.

– Jag utgår från det jag själv har upplevt. Blir det bra så kanske andra kan göra något liknande. Jag är inte den typen som går fram och ber om pengar men jag har många vänner här i Sverige. Vi hade till exempel en Instagram-insamling med hjälp av min gymnasielärare Elin där vi fick ihop pengar till marken.

Derrick brinner för sitt projekt. Han menar att det bara är att minnas tillbaka till hur han själv hade det och när han var hungrig och någon sa: Gå och köp någonting! Eller tänka på den underbara känslan när de kunde köpa vårt första matchställ med alldeles för stora tröjor.

– Man frågar sig ibland vad meningen med livet är. Detta projektet blir nog min framtid. Jag vill inte tjäna pengar på det, bara hjälpa och vill kunna känna mig stolt när man lämnar något efter sig en dag.

Väldigt viktigt för Derrick är också fotbollen i Sävedalens IF. Han har heller inte givit upp den dröm han haft sedan han var liten, nämligen att bli proffs i Arsenal. Han gick skadad hela förra året och kämpar fortfarande med att komma tillbaka.

– Trots att det går bra på planen nu så känner jag att jag ännu inte är tillbaka till den kapacitet jag hade före skadan. Jag kan mycket bättre än vad jag visat hittills.

Spelarna i Sävedalen entusiasmerar honom mycket men de vet ändå inte speciellt mycket om Derricks tankar. Efter säsongen, på någon träff, är det meningen att han ska hålla ett föredrag där han berättar om projektet och om sina planer.

  • Leif Lundvall
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook