• Bild: Anna Mattisson
    Stort intresse. Anne Persson har alltid gillat att laga mat. Nu startar hon ett eget företag och ska åka hem till äldre och laga storkok åt dem.

Anne vill dela sin matglädje

ProfilenI oktober fyller Anne Persson 60 år. Nu kastar hon sig in i livet som egenföretagare, för första gången.
– Det här kommer att bli hur bra som helst, säger kvinnan som låtit vardagens matintresse bli nästa steg i karriären.

– Jag tänker att jag inte ska sitta på hemmet och känna att jag missat möjligheter. Jag är oerhört nyfiken och vetgirig, säger Anne med sin tydliga, välartikulerade röst.

Det är mycket i Annes liv som förändrats med den inställningen.
Bland annat har hon vågat ta steg som känts rejält läskiga. Som 2013, då livet tog en stor och viktig vändning. Anne hade jobbat på resebyrå i nästan 30 år, nu fick hon chansen att ge sig på ett helt nytt uppdrag och ruska om sin vardag.

Genom jobbet erbjöds hon möjlighet att vara försäljningschef på företagets kontor i
Manila på Filippinerna i ett år. Barnen var vuxna, maken var själv egenföretagare och lade mycket fokus på jobbet, det var möjligt att släppa taget. Så Anne samlade allt sitt mod och åkte.

– Jag åkte ensam, utan familjen.
Och jag klarade det! Jag växte och kände mig så modig. Jag var på andra sidan jorden och satt där och såg mig själv i vitögat. Ibland var det väldigt ensamt men det var bra också att lära känna ensamheten och lära sig hantera den.

Fann nya vänner

Till slut fick den sociala Anne dock nog och letade reda på en organisation för människor från olika länder. Genom den kunde hon bygga upp en helt ny vänskapskrets och skapa ett fylligt socialt liv trots att hon var långt hemifrån.

Modet att åka och styrkan i att veta att hon kan ta hand om sig själv vad som än händer tog hon med sig hem sedan året gått.

När hon sedan erbjöds avgångsvederlag på resebyrån för 2016 tog hon det. Jobbet hade förändrats på grund av omorganiseringar, det var dags att göra något annat. Så Anne litade till känslan av att klara sig och släppte taget trots att hon inte hade någon tydlig plan kring vad hon skulle göra härnäst.

– Det kändes lite modigt. Jag blir ju 60 snart och tänkte: Vad får jag för jobb nu då? Det blev att ge sig ut i något som inte var känt, men jag tänkte att det ger sig. Det finns jobb om man vill det, jag behövde inte bevisa
något längre, jag kunde jobba med vad som helst.

Blev för rastlös

Efter tre veckors lugn ledighet var hon för rastlös för att sitta stilla. Genom kontakter fick hon ett vikariat på en förskola, följt av vikariat på Landvetterskolan. Samtidigt föddes en idé.

– En väninna hade slagit upp tidningen och läst om konceptet att gå hem till andra och laga mat åt dem. Hon hade precis startat en sådan verksamhet när jag träffade henne. Jag kände direkt att ja, det tåget hänger jag på! Då gör jag både en social insats och får arbeta med människor.

Kreativt att laga mat

För Annes egen del kändes det som en möjlighet att få syssla med kreativiteten i matlagning, som hon alltid gillat och haft med sig sedan barnsben, samtidigt som hon får prata med folk och höra deras berättelser. För kunden tänker hon att både matoset, möjligheten att själv hjälpa till i köket och den sociala samvaron kan vara värdefull.

– Samtalen blir på ett så lättsamt sätt när man håller på i köket.

Sedan idén dykt upp studerade Anne till kostombud och lärde sig om näringslära med inriktning på äldre och hur kosten fungerar vid olika sjukdomar. Hon lärde sig om vikten av energität mat där varje måltid ska vara så komplett som möjligt och om hur vissa ingredienser fungerar som matens egen medicin för att hålla kroppen friskare.

Satsat på sin idé

I år har hon satsat helt på att starta eget företag och genom-
föra idén om att åka hem till äldre och laga storkok med mat åt dem. Hon har lärt sig om före-
tagande, skapat en affärsplan, gått med i olika nätverk, åkt runt till äldre och deras anhöriga för att marknadsföra sig och fått sin första kund.

Någon oro för att företagsidén ska falla finns inte.

– Det känns jättebra, det är så roligt. Det tar nog lång tid att få igång det, men så är det ju med alla nya saker.

Manilaresan och karriärbytet är inte de enda gånger Anne kastat sig ut för att fånga en dröm. Hon har också vågat satsa på ett stort intresse: målandet.

Ställde ut sin konst

I mitten av 1990-talet tog hon tjänstledigt ett år för att läsa förberedande konstutbildningar.
Efter det fortsatte hon med målandet i en studiecirkel och utmanade sig ibland med att ställa ut. 2014 skapade hon sin största utställning hittills, på ett galleri där hon hyrt lokal. Bokningen gjordes några
månader i förväg.

– Då hade jag ingenting klart att visa upp. Hela sommaren var jag hemma och målade, hela köket var belamrat. Men utställningen gick bra. Drygt hälften blev sålt, det var fantastiskt
roligt, säger Anne.

Som helhet är Anne nöjd med utmaningarna hon ger sig in på. ”Det finns bara möjligheter”
säger hon och blicken är brinnande
beslutsam inför framtiden.

– Jag skulle inte vilja ändra på något. Jag har gjort en massa roliga saker och jag kommer att göra mycket roliga saker.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook