Ingemar Brink
Foto: Björn Dinau
Ingemar Brink Foto: Björn Dinau

Varför så tomt i skogen?

KRÖNIKAVar är alla? När Partille kommun presenterar sig handlar det mycket om närheten till natur. Men vi som rätt flitigt strövar i skog och mark möter sällan andra som drar nytta av de gröna omgivningarna. Speciellt ovanliga är sådana som verkar uppskatta naturens välgörande lugn. De flesta som är ute ser skogen som träningslokal. Fysiska utmaningar i blick, på två ben eller två hjul. Gärna med lurar i öronen så att störande fågelläten och skogssus undviks.

De fyrbenta skogsluffarna är vanligast bland dem som tar det lugn och upptäcker naturens förunderligheter. Med husse eller matte i koppel.
Med vår samojedhund Snövit lär vi om skogen på nytt sätt. Hon litar inte så mycket till ögonen. Mer till näsa och öron. Här verkar en skogsmus hålla till, jag prövar ett panterhopp. Trädprassel, låter som ekorre! Vinden bär dofter från rådjur…
Däremot ingen upphetsning över bär och svamp. Där är det istället husse som blir entusiastisk. Men visst är det skönt att lugnt ligga och spana och hålla koll på ryggsäck när husse rotar bland tuvorna.
Dåligt om blåbär i år har det sagts. Men visst har det funnits bär, även om tillgången inte kommit nära rekordåret 2016. Det har bara gällt att leta lite extra. En del finns fortfarande kvar att hämta. Nu är de flesta riktigt stora. Bären växer längs säsongen.

Nu väntar lingon och svamp. Med lingonen är det ingen brådska. Allra bäst lär de röda bären bli efter första frosten. Svampen står däremot inte snällt och väntar i veckor. Måste tas direkt. Själv har jag klena kantarellögon. Får väl tala med min optiker om det. Medan andra strövare kommer hem med kassar fulla av gula svampar är jag glad om jag hittar en handfull.

Stans väg mellan Öjersjö och Sävedalen är en viktig led ut i skogen. Den delvis bortspolade och nersjunkna vägen ska nu lyftas till grusad gång och cykelled. En liten stump vid Hallen är klar redan nu. Först om två år ska hala sträckan vara färdig. Att den lilla biten gjorts nu handlar antagligen om bidrag som kan kvitteras ut när arbetet startats.
Om vägbygget innebär förbättring är jag osäker på. Nu är det lite oländigt. Men med färdig höghastighetsväg riskerar lycraklädda cykelryttare göra vägen livsfarlig för saktmodiga vandrare.

  • Ingemar Brink
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook