Upprörda känslor efter kattbrev

Sävedalen

”Lösspringande katter i området!” Så inleds ett brev från Partillebo som den senaste tiden vållat starka känslor.

Brevet har delats ut till hyresgästerna i Oxled och Ljungkullen. I brevet går att läsa att antalet klagomål om lösspringande katter utan uppsikt har ökat i området, och att Partillebo därför har anlitat en jägare som under vecka 36 och 37 kommer att avlägsna omärkta katter från bostadsområdet.

Starka reaktioner

Kattägare uppmanas därför att ha sina katter under uppsikt och se till att de är märkta med chip och har ett tydligt halsband. Partillebo skriver vidare att det i barnens sandlådor finns mycket kattbajs som barnen kan få i sig och bli sjuka av.

Brevet har vållat starka reaktioner, bland annat i olika grupper på Facebook. Vissa hävdar till och med att Partillebos agerande är olagligt.

Katarina Elfverson är vice vd på Partillebo, och har under helgen fått ett tiotal mejl gällande brevet.

Hon säger att det finns hyresgäster som till exempel inte kunnat använda sina uteplatser eftersom katter utfört sina behov på bland annat dynor och i krukor. Samtidigt har hon förståelse för de som värnar om djuren, men säger att det kan finnas katter som man, efter jägarens bedömning i samråd med kattorganisationer kommer fram till, är så förvildade att det blir omöjligt att ta hand om dem.

Vissa har tolkat brevet som att en jägare kommer att ge sig ut i Sävedalen med geväret i högsta hugg för att börja skjuta prick på katter. Så är dock inte fallet betonar Katarina Elfverson. Det handlar om jägare som kommunen anlitar för att hantera problem när djur leder till sanitära olägenheter.

– Det kan vara katter, hundar, måsar, skator eller andra djur, säger Katarina Elfverson.

Vildkatter tillfångatas

Jägaren ska tillfångata vildkatter och därefter utreda huruvida katterna har eller kan få en ny ägare.

– Självklart avlivas inte en katt om det inte står utom allt tvivel att den saknar en ägare eller kan få en ny ägare. Personen som gör bedömningen att man eventuellt ska utföra en avlivning, i det här fallet kommunens jägare, ska också ha polistillstånd.

Många är upprörda över detta. En del hävdar till och med att det ni gör är olagligt. Hur ser du på det?

– Det är olyckligt att budskapet i brevet kan tolkas på olika sätt. Värdeladdade ord som jägare och avlivning bör undvikas. Vi följer alltid de lagar och regler som finns, och i det här fallet gör vi det med hjälp av kommunens professionella jägare.

Är det något du vill säga till oroliga kattägare?

– Att man inte behöver vara orolig och att vi på Partillebo ska se över våra rutiner för hur vi ska uttrycka oss i skrift så att vi undviker ord som gör att det lätt kan bli feltolkningar.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det