Bild: BJÖRN DINAU
LÄRORIKT. Carl Schmidt hann med att prova många företagsidéer under sina veckor som sommarföretagare i Partille.

Lärorik företagssommar för Carl

Partille

Hemsida för teknikstudenter, köp- och säljfirma, skriva noveller, göra egna fidget spinners och erbjuda hemtjänst. Allt är exempel på vad Carl Schmidt hann med som sommarföretagare i Partille.

Kommunens satsning på ungdomar som startar egna företag som sommarjobb firade femårsjubileum i år. För Carl Schmidt som i våras avslutade sin första termin på Göteborgs tekniska gymnasium innebar det till en början en tanke om att göra en hemsida som skulle instruera förstaårselever på tekniklinjen i olika praktiska ämnen. Det skulle han göra genom att spela in instruktionsfilmer.

– Jag började filma, men efter några dagar insåg jag att jag inte hade rätt utrustning eller kvalifikationer för att klara av det, säger Carl.

Tillsammans med stiftelsen Drivhuset ger Partille kommun ungdomar mellan 15 och 19 år chansen att tjäna sina egna pengar. Det startar med en två veckor lång utbildning där ungdomarna får en snabbkurs i hur man driver och sköter ett företag.

– Ungdomarna har ingen fast lön, det de får in i sina företag är det de får, säger Mariah ben Salem Dynehäll, vd på Drivhuset.

Vill bli ny Zuckerberg

Carl Schmidt har under sitt första år på gymnasiet fått lära sig ta fram en produkt och jobba fram ett koncept. Han sökte flera olika sommarjobb, utan framgång.

– Sedan råkade jag av en ren tillfällighet hitta Partilles sommarföretagarkurs. Det verkade attraherande så jag sökte.

Bara tre dagar efter terminslutet startade han kursen.

– Jag ville komma på något originellt, bli en ny Mark Zuckerberg. Men i efterhand skulle jag kört på hemtjänst direkt, säger Carl efterklokt.

Efter den misslyckade idén med en hemsida försökte han köpa och sälja begagnade varor. Carl sålde på både Kommersen och Bellevue, men det var inget för honom. Han fick in lite pengar.

– För att tjäna bra behöver man köpa och sälja på nätet. Det är väldigt enformigt. Jag vill ha mer praktiska uppgifter.

Han testade att skriva noveller och skapa handgjorda fidget spinners vecka tre. Det ledde ingen vart så det slutade med att han grundade en hemtjänstfirma.

Lärt sig mycket

– Ett säkert kort. Syftet är bara att tjäna pengar, och det gjorde jag. Jag tvättade bland annat bilar, rensade ogräs och klippte häck, säger Carl.

Carl hann med mycket under sina veckor som sommarföretagare. Han blev inte stenrik, men lärde sig mycket.

– Det är inte enkelt att vara entreprenör. Man behöver hela tiden ta egna initiativ och göra det mesta själv.

Han har ett råd till de som tänker starta företag.

– Var beredd på att inte bli miljonär på en vecka. Starta smått och jobba dig uppåt. Tänk positivt: ”Jag kan och jag gör det utmärkt”.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det