Laddar för BBQ-VM

Partille

Grillfanatikern Lennart Svensson har kvalat in till BBQ-VM. Just nu tränar han och lagkamraterna i South Sweden BBQ för att allt ska klaffa perfekt när tävlingen går av stapeln i irländska Limerick i oktober.

Så länge som Lennart Svensson kan minnas har han älskat att laga mat. Han kommer tydligt ihåg sin debut i köket.

– Jag var sex år och ville överraska mamma med pannkakor. Vi brukade skoja till det och ha grön karamellfärg i smeten så de såg inte så goda ut. Jag tror inte att de smakade så bra heller men mamma åt i alla fall, berättar han och skrattar åt minnet.

Stora passion

Även om det fortfarande blir en och annan pannkaka så är det barbecue som gäller nu för tiden. Det har blivit Lennarts stora passion i livet och i oktober tar han sin hobby till en ny nivå när han ska tävla på BBQ-VM på Irland.

– Det känns fantastisk bara att få åka dit och träffa grillfanatiker från hela världen. Jag ser fram emot det otroligt mycket och det ska bli så roligt.

Fick förfrågan

Det hela började med att en kompis från Blekinge hörde av sig och ville ha med Lennart i sitt lag till BBQ-SM. En förfrågan som Lennart självklart tackade ja till.

– Vi är fyra stycken i laget. Tre killar från Blekinge och jag. Vi hann inte träna så mycket ihop inför tävlingen men det gick ändå bra och vi slutade nia, säger Lennart.

Niondeplatsen gjorde att laget kvalificerade sig till VM som i år arrangeras på Irland i staden Limerick. Just nu jagar laget, som heter South Sweden BBQ, sponsorer och man har påbörjat arbetet med att ta fram rätterna man ska tävla med.

– Vi gjorde en del misstag på SM som vi lärde oss av. Mycket kan gå fel, därför krävs det en hel del förberedelser och träning, berättar Lennart.

Hundra lag tävlar

De närmare 100 lagen som deltar på VM tävlar i åtta kategorier. Kyckling, fisk, oxbringa, revben, bog, vegetariskt, dessert och kockens val. Ingredienserna kommer att vara irländska och varje lag får en likadan korg med ingredienser att jobba med.

– Sen får man ha med sig sina egna örter och kryddor som man vill använda, säger Lennart.

Arrangörerna ser gärna att lagen utvecklar sina egna specifika kulinariska stilar utifrån den egna kulturen. Något som South Sweden BBQ tänker på när man nu försöker sätta menyn.

– Jag har fått med mig det lokala bryggeriet Poppels som sponsor så just nu jobbar vi på att få till en BBQ-sås där deras öl är en av ingredienserna, berättar Lennart.

Hur fungerar det att tävla som lag. Har man olika roller och ansvar?

– Alla kan så klart inte göra samma sak. Någon kanske börjar med att fjälla och filéa fisken medan någon annan injicerar vätska i oxbringan. Flera av rätterna tar lång tid med flera olika moment under tillagningen. Det är ett riktigt lagarbete och de som har tävlat ihop länge blir väldigt samspelta, säger Lennart och fortsätter:

– Där har vi mycket att utveckla eftersom vi precis har börjat och kanske inte har de bästa träningsmöjligheterna på grund av avståndet till varandra.

Vad grillar du helst själv?

– Jag älskar revben. Sen har det blivit mycket kyckling sista tiden. Och pulled pork. Jag tycker verkligen om att det ska hålla på att lagas under lång tid, åtta-tio timmar. Sen älskar jag brisket, eller oxbringa som man säger på svenska, men det är väldigt svårt och väldigt dyrt så det är inget man gör varje dag, säger Lennart.

Grillar du året runt?

– Ja, absolut. Det finns inget som heter grillsäsong i min värld. Det är skitskoj och gott så varför bara göra det en viss period av året. Det går lika bra att grilla på vintern man får bara förbereda lite bättre och tänka på vissa saker. Temperaturen är ju väldigt viktig och är det kallt ute kan det ta längre tid att få det rätt.

Vad är det bästa med barbecue?

– Jag älskar att laga mat till andra. Att dela med mig av det jag kan och framförallt att se folk bli glada när de äter min mat. Det är det jag gillar mest. Och så är det ju väldigt gott, så klart, säger Lennart som en dag hoppas kunna försörja sig på sin hobby.

– Drömmen är att få jobba med barbecue på heltid. Catering, olika event och kanske kurser. Jag skulle gärna åka runt till skolor och föreläsa om säkert grillande, utan tändvätska, samt kötthantering. Det hade varit jätteroligt att få berätta och låta ungdomarna vara med och testa. På så sätt skulle vi också kunna komma ifrån den farliga grillningen. Kunskapen börjar bli bättre och folk köper i större utsträckning bättre utrustning, men vi kan bli ännu bättre, säger Lennart.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det