• BOKSLÄPP. I måndags gav Jessica Thåström ut sin andra bok, en självupplevd faktabok inom personlig utveckling, psykisk ohälsa och psykologi.
  • BOKSLÄPP. I måndags gav Jessica Thåström ut sin andra bok, en självupplevd faktabok inom personlig utveckling, psykisk ohälsa och psykologi.

Jessica ger ut ny bok

Kultur

I måndags släppte Sävedalsbon Jessica Thåström sin andra bok Vid världens ände – en bok om psykisk ohälsa efter trauma. Med boken hoppas hon kunna riva ner den stigmatiserade bilden av psykisk ohälsa.

Jessica Thåström debuterade som författare 2015 med självbiografin Ett spegelvänt exempel – en självbiografi om kampen att överleva en stroke i tonåren. Nu har hon publicerat ännu en bok.

– Jag började skriva på den samma år som jag gav ut min första bok. Det är en självupplevd faktabok inom personlig utveckling, psykisk ohälsa och psykologi, säger Jessica.

Traumatisk uppväxt

Boken börjar med att Jessica får diagnosen PTSD, posttraumatisk stressyndrom, sedan får man följa hennes resa genom psykoterapin mot ett tillfrisknande.

Jessicas uppväxt var traumatisk, med stroke i tonåren, våldtäkt året därpå och boende i ett hem där psykisk ohälsa var vardag. I boken reflekterar hon inte bara över vad psykisk sjukdom innebär beteendemässigt utan även vilka fysiska förändringar som sker i hjärnan.

– Boken är djupgående inom dialektisk beteendeterapi, som fokuserar på acceptans och förändring. Metoden kom till för att behandla borderline personlighetsstörning, berättar hon.

Med sin berättelse visar Jessica hur mycket som kan förändras och förbättras genom att höras och bli trodd på.

Vill förändra bilden

– Jag visar vikten av en bra patient-psykolog-relation och hur långt den kan utvecklas.

Jessica hoppas att hon med sin senaste bok ska kunna bryta den stigmatiserade bilden av psykisk ohälsa.

– Man måste inte komma från en speciell bakgrund och se ut på ett visst sätt för att drabbas av psykisk ohälsa, säger hon.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det