Arkivbild
AKTIVA TJUVAR. Efter att ha minskat under förra året ökade antalet anmälda inbrott kraftigt under första halvan av 2017. Ett sätt att skydda sig är att vara noga med att inte låta stöldbegärliga föremål ligga framme när du lämnar hemmet.

Inbrottstjuven mer aktiv igen

Partille

Förra året minskade antalet bostadsinbrott i kommunen men den trenden blev kortvarig. Hittills har 2017 inte levererat någon munter statistik. Antalet anmälda inbrott har ökat markant.

Bostadsinbrotten i landet ökar igen efter förra årets trendbrott. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som tidningen Hem & hyra tagit del av anmäldes totalt 9 980 inbrott i landet under årets sex första månader. Det motsvarar en ökning med tre procent jämfört med samma period 2016.

I Partille anmäldes 43 inbrott mellan januari och juni 2016, i år har den siffran stigit till 73.

– Spontant känns det som att Partille sticker ut lite. Det är tråkigt att se att siffrorna går upp igen efter förra året som var lite bättre än vanligt då siffrorna gick ner något, säger Johan Anderland, inspektör vid polisen nordost, där Partille kommun ingår.

Någon speciell anledning till att stölderna ökat ser han inte.

– Det är alltid svårt att spåna om varför. Ofta är det tillfälligheter och slarv. Tillfället gör tjuven.

Det handlar om framförallt tre grupper, ungdomar, missbrukare och yrkeskriminella.

– Är det ligor eller yrkeskriminella kan man oftast se det på att det sker väldigt många inbrott under en kort tid. Men ökningen i år beror inte på någon särskild grupp utan det är väldigt olika från inbrott till inbrott, säger Anderland.

Bra sätt att skydda sig

Områden med grannsamverkan drabbas mer sällan av inbrott och enligt Anderland är det ett bra sätt att skydda sig. Men allra viktigast är enligt honom att göra vad man kan för att försvåra för tjuven.

– Nästan alltid handlar det om slarv. Man har lämnat några fönster öppna för vädring, stegen ligger kanske ute i trädgården och man låter stöldbegärliga föremål ligga framme, säger Johan Anderland.

Han tror att många tänker att de inte behöver vara så noga om de bara ska iväg en kort stund men det är ett stort misstag enligt honom.

– Även om man bara ska till affären är det viktigt att låsa och larma. Man ska även se till att aldrig ha något framme som lockar tjuven. Som till exempel en Ipad som man lagt på laddning mitt på bordet. Ser tjuvarna att man lämnar bostaden tittar de in för att se om det finns något att stjäla, säger han och fortsätter:

– Risken är mycket mindre att de går in i ett hus på chans. De går inte in där de inte vet om de får med sig något. Då går man till ett annat hus istället.

Aktivare i mörker

Många tror kanske att semestertider är den period av året då flest inbrott sker. Men så är inte fallet. Inbrottstjuvarna är som mest aktiva under de mörkaste månaderna.

– På sommaren är många ut och grillar eller leker med barnen i sandlådan. Då är risken större att tjuvarna blir upptäckta. Sen höst och vinter skyddas de av mörkret och då ser vi även att antalet inbrott ökar.

Notera det ovanliga

Oavsett tid på året vill Anderland uppmana folk att vara uppmärksamma och ta kontakt med polisen om man har uppgifter som kan vara av intresse.

– Jag brukar rekommendera folk att notera när de ser något som sticker ut. Gå lite på magkänslan. Får man känslan av att något inte är som det ska, det kan till exempel vara en misstänkt bil så gör en notering och spara informationen.

Ofta när han pratar med folk efter ett inbrott har de svårt att komma ihåg exakt när och hur saker och ting var.

– Kan vi få exakta uppgifter är det självklart mycket bättre.

Han rekommenderar även att man sprider information via grannsamverkansappar.

– Går man ut på Facebook med något kan det lätt bli en häxjakt och sen visar det sig att den misstänkta bilen man såg bara var några som tittade på hus eller var och hälsade på någon. I grannsamverkansappen går information bara ut till den egna lilla gruppen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det