Hemtjänsten i Partille

Debatt

Hemtjänsten i Partille
Nu har det hänt igen. Hemtjänsten i Partille fick inte tag på en man som skulle få hjälp med att gå ut och handla. Personalen följde inte upp det obesvarade telefonsamtalet. Tre veckor senare hittades han död i sin lägenhet.

Trots det inträffade är självförtroendet hos Partille kommun gott. Hemtjänsten ger dig stöd och hjälp för att du ska kunna bo kvar i ditt hem. Och hemtjänsten arbetar minsann också utifrån ett salutogent arbetssätt, skriver man på kommunens hemsida. Men inget om att kommunen enligt Öppna Jämförelser 2016 (ÖJ) återfinns i bottenligan bland landets kommuner vad gäller frågor som bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten. Samma underbetyg ger de äldre också i fråga om synen på hemtjänsten i sin helhet. Och personalomsättningen i hemtjänsten torde inte heller vara den bästa eftersom uppgifter härom saknas i ÖJ. Det senare är inte sällan orsaken till att missförstånd uppstår i kommunikationen bland personalen.

Det ökande antalet äldre innebär i Partille liksom i de flesta andra kommuner ökade behov av hjälpinsatser från kommunens sida. Trots denna kunskap lyckas man inte heller i Partille erbjuda alla äldre ett värdigt liv.

Hur kunde det bli så här? Det är ingen naturkatastrof som skapat dagens situation. Det är en medveten strategi där de styrande avvecklat tusentals äldreboende under senare år och i stället satsat på kvarboendepolitiken. Den som innebär att så många som möjligt ska bo kvar hemma så länge som möjligt. Och som innebär att man sparar stora pengar. För hemtjänst är betydligt billigare.

Partille kommun utarbetar tillsammans med polisen något så fint som ett Medborgarlöfte 2017. Det handlar bl a om hur man förebygger brott och olyckor i hemmet. Någon som tänkt på hur man förebygger olyckor i förslagsvis hemtjänsten?

Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF och expert i utredningen om nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen

  • jöran rubensson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det