Arkivbild: PER ANGER
Finngösaravinen.

Hallå där…

Sävedalen

…Malin Åberg, styrelsemedlem i föreningen Rädda Finngösaravinen, som har bjudit in alla partier i Partille kommun till en paneldebatt i Kulturums hörsal den 7 september.

Vad kommer att hända på paneldebatten?

– Den inleds med att kommunen erhåller den naturvärdesinventering som föreningen har initierat och bekostat. Inventeringen tydliggör ännu en gång Finngösa­områdets höga naturvärden. Det talas om regionala och nationella kvaliteter. Vi kommer också att läsa valda delar. Den rimliga första frågan blir då om panelens medverkande politiker delar inventeringens slutsatser.

Samtliga åtta partier har bjudits in, hur har responsen varit?

– Vi utgår ifrån att samtliga åtta partier kommer att vara representerade även om vi trots påstötningar ännu inte har fått detta bekräftat. Föreningen kan uppleva att det finns krafter i kommunen som helst hade sluppit en öppen debatt. För oss är det en viktig demokratisk fråga särskilt som frågan om Finngösaområdets framtid faktiskt har varit föremål för en lokal folkomröstning där över sextio procent av de röstande ville bevara ravinen som en nära grön lunga.

Vad hoppas ni att debatten ska leda till?

– Vi vill att de som ska fatta beslut i frågan verkligen förstår att det inte går att bygga ens en liten parkväg i ravinen utan att stora naturvärden går förlorade för all framtid. Vi hoppas att det öppna demokratiska samtalet ska öka förståelsen för att vi med alla medel måste verka för en hållbar framtidsplanering med nya visioner och inte fastna i det gamla bilsamhället.

Hur ser du på Finn-
gös­­aravinens framtid?

– Föreningen har ridit ut många stormar. Ännu finns ravinen och bäcken kvar. Vi vill tro att kommunen istället kommer att rikta in sin framtidsplanering mot förutsättningar som inte kullkastar den unika miljö som formats under 10 000 år, utan låter den leva vidare som det vilda rekreationsområde som vi så väl behöver.

Är det något du vill tillägga?

– Att vi alla har ett ansvar för en närmiljö som idag, i morgon och i övermorgon bjuder in till lek och lärande. Att det är viktigt att vi tänker efter noga hur vi formar en hållbar framtid och inte alltför lätt låter den storskaliga effektiviteten ta överhand. Vi önskar att kommunen skulle satsa på en mer effektiv kollektiv­trafik. Då kan samhället byggas ut utan att biltrafiken behöver öka.

Partille kommun hade sitt första av två samrådsmöten i tisdags, det andra hålls den 13 september i kommunhuset, klockan 16-19. På mötena är både tjänstemän och politiker på plats.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det