• Bild: LISA BERGDAHL
  EM-GULD. Andreas Kramer springer ärevarv med svenska flaggan efter sitt JEM-guld.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  21-åriga Linn Söderholm från Sävedalens AIK kom fyra på 1 500 meter på JEM i polska Bydgoszcz. Här leder hon 1 500-metersloppet på Folksam Grand Prix på Slottsskogsvallen tidigare i somras.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  SILVER. Löpartalangen Gael de Coninck tog silver på Europeiska Ungdoms-OS på 800 meter. Här på Slottsskogssvallen tidigare i somras under Folksam Grand Prix.
 • Bild: PER SKOOG
  VINNARE. 20-årige Andreas Kramer från Sävedalen med sin guldpeng från junior-EM.
 • Bild: LEIF LUNDVALL
  Framgångsrika. Lisa Bergdahl och Sara Christiansson från Saik har också haft en suverän friidrottssommar. Här på Världsungdomsspelen på Ullevi.

Andreas Kramers underbara sommar

Friidrott

Den 20-årige Sävedalslöparen Andreas Kramer har haft en helt fenomenal sommar och han har imponerat storligen gång på gång. Nu senast på VM i friidrott i London där han blev tolva på 800 meter.

I mitten av juli tog han junior-EM-guld på 800 meter i polska Bydgoszcz och en vecka senare sprang han på en supertid i belgiska Heusden som kvalificerade honom till senior-VM i London som håller på just nu. Bara två svenska herrar hade då sprungit snabbare än Andreas, vilket ger lite perspektiv på vilken imponerande prestation Saiklöparen har utfört.

Och i Karlstads GP fick han till det verkliga drömloppet inför en begeistrad publik på Tingvalla då han krossade det svenska rekordet på 800 meter efter ett tufft och mycket offensivt lopp. Klockan stannade på 1.45,13 och det är tre tiondelar under Rizak Dirshes tidigare rekord från 2013.

– Jag kände mig stark och det var bara att satsa, säger en lycklig rekordhållare efter succéloppet.

I finalen på U23-EM i Polen var Andreas Kram och rankad nia och bland de yngsta i fältet. Det var inget som bekymrade honom. Han tog ledningen, ledde hela loppet och höll undan med minsta möjliga marginal för engelsmannen Daniel Rowden på upploppet.

– Jag visste att jag var bättre än min rankning och slog ur underläge. Jag fick loppet precis som jag ville och gick för medalj, men att jag faktiskt skulle lyckas ta guld hade jag svårt att tro på i förväg, säger Andreas.

En av de hetaste

Andreas Kramer är nu en av de absolut hetaste fri-idrottsnamnen i Sverige. Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint är lyrisk över Andreas framgångar.

– Han har visat att han har skallen att springa fort och att göra det vid rätt tillfälle, säger Torneklint.

I lördags var det sedan dags för nästa stora utmaning när VM i London drog igång för Andreas del med kvartsfinal på 800 meter och succésagan fortsatte. Andreas var helfokuserad, styrde och ställde i täten och sprang in som tvåa på 1.45,97 vilket var hans tredje bästa tid någonsin.

– Jag ville ha kommandot i loppet, ett sådant lopp där jag kunde styra från front. Jag känner mig väldigt säker i det och det är kul att ha nytta av det i ett mästerskap, säger Andreas till TV4 efter loppet.

Nytt stabilt lopp

I söndagens semifinal gjorde Andreas ytterligare ett stabilt lopp mot ett mycket meriterat och erfaret motstånd. Andreas kom sexa med tiden 1.46,25 och var bara 42 hundradelar från en final.

– Det blev en väldigt snabb öppning och jag fick anpassa mig lite men gjorde det ändå bra. VM har varit en fantastisk upplevelse och jag är jättenöjd. Jag har fler mästerskap framför mig och nu väntar snart SM och Finnkampen, säger Andreas till TV4.

Det som Andreas Kramer och hans tränare Per Skoog har åstadkommit är det största som hänt i Sävedalen AIK:s snart 85-åriga historia men det är inte bara guldhjälten Kramer av klubbens alla löparstjärnor som lyckats fint den här sommaren. På junior-EM bidrog Saikarna i högsta grad till att den svenska insatsen var den bästa någonsin på ett U23-EM.

Överträffade sig själv

Sävedalens Linn Söderholm överträffade sig själv och slutade fyra på 1 500 meter efter ett offensivt lopp och en bra spurt där hon tog sig förbi en konkurrent på upploppet. Tiden 4.18,88 var cirka en sekund från bronspengen.

Klubbkamraten Vidar Johansson imponerade också och tog sig till final på 3 000 meter hinder där han slutade tia. I försöket slog han personligt rekord med tiden 8.46,13. På 10 000 meter slutade Lisa Bergdahl på 24:e plats.

Framgångsrika löpare

På J19-EM som avgjordes i italienska Grosseto i slutet av juli kom nästa framgång för Sävedalens framgångsrika löpare när 19-årige Leo Magnusson tog sig till finalen på 3 000 meter hinder där han slutade på tolfte plats.

Även 16-åriga löpartalangen Gaël De Coninck har haft en strålande sommarsäsong och är klar Sverigeetta på 400, 800 och 1 500 meter. I belgiska Nivelles sänkte hon personbästat på 800 meter till 2.07,91 vilket är en tid som är i nivå med landets bästa seniorer.

I slutet av juli sprang Gaël 800 meter i Europeiska Ungdoms-OS i ungerska Györ och vann silvret på 2.09,14. Sävedalslöparen startade offensivt och ledde in på upploppet men fick där släppa en polska förbi sig.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det