• Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Kim Toscas och Marcus Svensson tillsammans med sonen Charlie Toscas.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Louise Jensen
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Från vänster: Sture och Susanne Johansson, Isa och Hanna Sarengren samt Robin Johansson.

Vältajmat firande i Kåhög

Partille

Midsommardansen i Kåhög kan inte vara bättre tajmad. Först när de mänskliga raketerna hoppat färdigt i samband med sista dansen börjar de första dropparna att falla från himlen.

I jämförelse med många andra firanden drar Kåhögs byalag en vinstlott när man reser sin stång klockan 14. Detta innebär att man hinner köra igenom alla de klassiska midsommarsångerna innan större delen av de många besökarna flyr hemåt för att ta skydd för regnet.

Flera ringar bildas runt stången och första dansen till Så går vi runt om ett enrissnår går som på räls fram till fredag, då det är dags för: ”så göra vi när vi manglar våra kläder”. Förvirrade blickar utbyts samtidigt som deltagarna försöker komma på hur man gör när man manglar, och i många fall säkerligen också funderar över vad en mangel överhuvudtaget är för någonting.

Någon som förundrad deltar i sin livs första midsommardans efter en stärkande tupplur är 10 månader gamla Charlie Toscas.

– Han älskar att hoppa, det är det bästa han vet. Vi har aldrig gjort sånt här innan, men nu när vi har barn är det en annan grej. Det blir en anledning att dansa runt stången och det är fantastiskt kul, säger mamma Kim Toscas.

Ytterligare en förstagångsfirare är ännu yngre Isa Sarengren, bara sex månader gammal.

– Hon gillar musik så det är kul, säger mamma Hanna Sarengren.

Senare på eftermiddagen väntar middag hos Isas farmor och farfar, Susanne och Sture Johansson, som bor granne med lekplatsen där firandet sker.

– Men det blir ingen traditionsenlig midsommarmat för de här tycker inte om sill, de är lite besvärliga på så sätt, så vi äter kalkon istället, säger Susanne med ett leende.

Bland många kransbärare finns Louise Jensen, som är på plats med familjen och sina kusiner. Hon tycker om att fira midsommar och hoppas att de traditionella festligheterna lever vidare.

– Jag har en känsla av att det dras ner på många ställen. Det är många äldre som fixar, men det behövs yngre som tar över.

  • Daniel Elfvelin
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det