Sommarvikarie inom välfärden

Debatt5 tips till arbetsgivaren: Så får du vikarierna inom välfärdsyrkena att stanna kvar efter sommaren.
Under sommaren anställs tusentals nya välfärdsarbetare på kort eller lång tid. Jag hoppas arbetsgivaren tar sin chans och förstår vilken möjlighet detta är. Det är hög tid att visa hur fantastiskt det är att ha ett yrke där man arbetar med människor.

I sommar kommer många ta sina första steg ut på arbetsmarknaden. Staplande och skakiga, stolta och förväntansfulla. Många gör dessa steg inom yrken som Kommunal organiserar.

Dessa premiärer i arbetslivet görs i ett läge då personalbristen är – och framför allt kommer att bli – enorm inom den svenska välfärden. Det gäller oss här i Partille. Och det gäller hela landet.
För att ha en välfärd av världsklass måste personalen värdesättas och för att säkra framtida rekryteringar krävs att fler lockas till – och stannar kvar i – våra välfärdsyrken.

5 tips till arbetsgivare inom välfärden:
1. Lyssna på din personal och låt dem alltid vara delaktiga i frågor som handlar om verksamheten. Ta vara på all kunskap som finns.
2. Har du inte redan gjort det så se till att heltid blir norm – utan delade turer och sämre arbetsmiljö.
3. Bemanna enligt behov i stället för budget. Det bör ändå vara behovet som styr i slutänden så anställ fler på trygga anställningar i stället för att ta in timanställda vikarier.
4. Våga utmana dig själv genom att jämföra yrkesgrupper inom samma koncern. Gäller lika för alla? Har alla arbetskläder? Samma möjligheter till friskvård? Ställs samma krav på alla anställda?
5. För att få din personal med dig – gör dem delaktiga. För att sänka sjukskrivningskostnader – jobba aktivt med arbetsmiljön. För att minska antalet tillfälliga vikarier – anställ dem på trygga anställningar.

Välkommen till dig som ska jobba i välfärden i sommar – du behövs och är viktig! Jobbet som till exempel undersköterska, barnskötare, badvakt eller lokalvårdare är betydelsefullt och gör skillnad för människor.
Till dig som redan är anställd önskar jag också en riktigt bra sommar. Att du får en skön semester som du så väl förtjänar. Att du får tid till att ge vikarierna som ska jobba i sommar en bra introduktion.

Och ser du saker som kan förbättras så är dina åsikter viktiga. Organisera dig i Kommunal så kan vi förändra tillsammans!

Kommunal sektion Partille
Ordförande Katarina Brännström

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook