Rädda Finngösaravinen!

DebattVi trodde att vår Finngösalunga räddats in i en hållbar framtid. Vi utgick ifrån att folkomröstningens tydliga resultat gällde. Men förra veckan förstod vi att kommunstyrelsens majoritet tänker tvärt om. Det utstakade långsiktiga målet är istället att binda samman Bergsjön med Östra Sjukhus-området via ett nytt Mellbymot och en trafikled alldeles kloss an till den ännu i frihet porlande Finngösabäcken. Hela sextusen fordon ska dygn efter dygn forsa fram genom den gröna lunga som alltsedan inlandsisens tid har format ett unikt ekosystem: en nejd som experter beskriver som skyddsvärd och som så många av oss uppfattar som en angelägen må-bra-källa. Våra två partier säger därför ett tydligt nej till den nu presenterade planen.

Finngösaleden har hamnat på den politiska arenan samman med den så kallade översiktsplanen. Den som blickar fram emot året 2035. Att kommunen nu bjuder in oss alla till att tänka visionärt applåderar vi gärna. För visioner kan vara bra. Vår vision rymmer näraliggande naturliga lekområden, motionsslingor och rastplatser – alltså just det som Finngösaravinen bjuder oss. Välfärd väcks och växer när våra sinnen fylls av fågelsång och blomsterdoft.

Den nu presenterade planen uttalar att ”vi måste ställa om från dagens resursintensiva vanor till ett förnybart och kretsloppsanpassat samhälle.” Här uttalas även att ”inom Sävedalen ska möjligheterna att ta sig fram till fots, med cykel eller kollektivtrafik vara mer attraktivt än alternativet att köra bil.” Så bra! Hur kan planen då samtidigt uttala att Finngösaleden är ”ett övergripande samhällsintresse”.

Tänk om! Låt oss gemensamt vårda och värna Sävedalens, Partilles och Tellus framtid. Gör barnen, naturen och klimatet till våra hållbara ambassadörer. Respektera folkets tydligt uttalade vilja och forma friska framtidsvisioner för vårt Partille!

Pia Sundh
Miljöpartiet de gröna
Lars Josefsson
Vänsterpartiet

3 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Äntligen finns det planer på att Partilleborna inte längre skall köra smitvägar genom Göteborg och orsaka massor av trafikbekymer. Detta genom att bygga ut Fingösalänken och ansluta den till E20 i ett nytt mot.

  Partlleborna orsakar ett trafikkaos vid avfarten mot Allum, Öjersjö, Björndammen och Norra Partille mitt i Partille. Ett nytt Fingösamot kommer att vara en välsignelse och avlasta Partillemotet.

  Att naturfanatikerna inte fattar att dom bor i en storstadsregion och tror att Partille är ensamt på jordklotet. Däremot vill dom gärna arbeta i Göteborg och åka hem till sin egen lilla kulverterade bäck och låtsas som vägar inte behövs.

 2. Tack Kristian för en rak, tydlig och ärlig kommentar!
  I min värld är det redan hög tid för oss alla att kraftfyllt tänka i helt nya och annorlunda banor. Minns jag rätt förbrukar vi svenskar redan idag fyra gånger mer än vår rättvisa del av Tellus resurser. Det är alltså bråttom, bråttom att ta aktiva steg in i en självklart hållbar riktning.
  Jag hoppas, Kristian, att du gör mej sällskap på den jobbiga vandringen…

 3. 6000 bilar på en ny Finngösa Parkväg och koppla ihop den mot Bergsjön istället för att ha 6000 bilar körande på trånga gator i ett villaområde är väl mycket vettigare? Elbilar, hybridbilar och andra lågemissionsbilar ökar för varje år mot ett mer kretsloppsanpassat samhälle. Alla har inte bara några hållplatser till jobbet utan behöver använda bilen. Cykling i all ära, men 4-5 månader om året är det vinter och då är cykling inte alltid att rekommendera. Vad är det för någon lunga som du skriver om?
  Vem är du egentligen? Pensionär utan bil som har för lite att göra och gillar att gnälla på allt som inte passar dig? Har du glömt bort hur det är att ha familj med flera små barn och två heltidsarbetande föräldrar som försöker få det att gå runt? Det är knappt att man hinner att hämta, lämna, jobba, handla osv. ens med bilen.
  Hälsningar Freddan

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook