Rabattens vackra tistel

Debatt

I midsommarens magiska ljus söker sig blicken till rondellen som bakvägen leder upp mot Partilles slott. Här möter oss en härligt naturlig blomsterprakt. Det är i den miljön som mina ord hämtar sin näring.

Morgonens tidningsartikel finns kvar inom mig: den som i ord och bild berättar att dryga 65 miljoner medmänniskor är på flykt. Före min volontär-tid skulle artikeln med lätthet ha kunnat slinka förbi. Mångt och mycket av det som finns bortom horisonten kan ju blekna. Men nu väcks istället mitt reflekterande.

Tänk om en globalt ”rättvis” andel av oss Partillebor skulle tvingas på flykt. Hur skulle det te sig? Jo, 350 av oss – eller femton skolklasser – skulle då i blodigt tvång ha brutit upp från elände, krig, svält, nöd och död.

Tack och lov är det inte så, men det finns en tung fortsättning. I vårt Partille lever idag ensamkommande flyktingbarn motsvarande fyra skolklasser, alltså ett drygt åttiotal unga människor. Två av dessa fyller arton år nästa månad och tvingas då omedelbart bort från sin relativa trygghet. Om vi inte…
… tar lärdom av Marks kommun och låter ungdomarna finnas kvar ännu en tid.
… låter oss inspireras av Liberalernas krav på att stoppa utvisningarna till det totalt våldshärjade Afghanistan.
… i kreativ samverkan sjunger omtankens humanistiska lov.

Allt detta föds inom mig när blicken smeker rondellens blomsterprakt och landar på en ensam tistel. Växten som vi aktivt odlar och vårdar i vår egen täppa. För att vidga mångfalden, för att tistlar älskas av insekters mängd och för att de taggiga juvelernas sällsamt hemlighetsfyllda attraktionskraft därför blir till det omgivande livets kreativa lycka.

Vi-står-inte-ut/Partillekretsen
Lars Josefsson

  • Lars Josefsson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det