NHL-kontrakt. John Nyberg har nu skrivit på för Dallas Stars, men blir trots det kvar i Frölunda även den kommande säsongen. Bild: Adam Andersson

Nyberg om NHL-kontraktet: ”En dröm”

ISHOCKEY

Succésäsongen i Frölunda skapade ringar på vattnet – nu har Öjersjöbon John Nyberg skrivit på sitt första NHL-kontrakt.

I den sjätte rundan av NHL-draften år 2014, som spelare nummer 165, valde Dallas Stars att drafta Härryda HC-fostrade John Nyberg.
Nu, drygt tre år senare, har NHL-klubben valt att skriva ett treårskontrakt med den 20-årige backen.
– Det är klart att det är en dröm, säger John Nyberg.

Nyberg flyttade till Öjersjö som sexåring. Kort därefter inleddes hockeykarriären i Härryda HC. Där togs de första stapplande skären och det var i Härryda som Nyberg spenderade sina första säsonger innan klubbaddressen ändrades till Frölunda HC.

”Tycker att jag mognat”
– Det är ju lite närmare till Härryda än till Partille från Öjersjö, så det var nog därför jag hamnade där. Sedan tror jag vi skulle gå ihop med Partille eller någonting i U13, så då blev det bara att jag bytte till Frölunda, säger Nyberg.
Redan som 18-åring kom sedan SHL-debuten för den 190 centimeter långe backen. Sedan dess har han varvat spel med Frölundas a-lag med ett antal utlåningar till allsvenskan. Den förra säsongen spenderades i störst utsträckning med allsvenska klubben Oskarshamn.

Till den här säsongen valde trots allt Frölundacoachen Roger Rönnberg att verkligen ge John Nyberg chansen i sin trupp och 20-åringen bara tackade och tog emot.
– Jag tog såklart kliv den här säsongen. Grejen är att om du håller en hög lägstanivå, då får du förtroende och då går självförtroendet upp. Jag vill inte vara den spelaren som gräver ned sig efter en dålig match, jag vill vara den som håller så hög nivå som möjligt hela tiden. Tidigare år har man kanske varit lite sämre på det, men jag tycker att jag mognat som person, säger Frölundabacken.

CHL-guld
Nyberg klev fram gång på gång, var med när laget tog guld i CHL och började även göra en del poäng framåt trots sin backposition. Det blev totalt sju mål och åtta assist under grundserien och ytterligare en fullträff i slutspelet. Nu berättar Nyberg om nyckeln till framgången.
– För mig handlade mycket om att hitta den här drivkraften att träna mer. Det är det som varit nyckeln. Innan har jag tränat, men inte tillräckligt. Man har inte gjort det här extra jobbet.

Var det något speciellt eller någon speciell person som gjorde att du kom till insikten att du måste lägga mer tid och fokus på träningen?
– Lite där när man slutade skolan och tog studenten. Då kände jag att ska man leva på hockeyn, då får man liksom börja jobba hårdare. Annars kanske man slutar i division 1 eller något sådant. Jag kände att nu har jag bara hockeyn, ingenting att skylla på, nu skulle det vara max, säger Nyberg.

”Känns riktigt mäktigt”
Under säsongen har också Nyberg hållit ständig kontakt med Dallas Stars. 20-åringen berättar att han pratat med klubben nästan varje vecka under säsongen och hela tiden diskuterat vilka bitar som måste utvecklas.
– Egentligen är det väl allting. Jag har ingen bit där jag är fullärd, utan jag ska utveckla alla mina bitar som hockeyspelare.

Kort efter säsongen fick också Nyberg beskedet som nyligen blivit offentligt. Dallas Stars väljer nu att skriva ett kontrakt med honom.
– Det känns riktigt mäktigt. Just att de tror på en. Det är ett steg närmare drömmen, eller det är såklart en dröm med ett NHL-kontrakt men jag har inte kommit dit jag vill än. Drömmen är ju att faktiskt spela i NHL.

Den drömmen får vänta lite, trots kontraktet. Nyberg kommer inte att åka till andra sidan Atlanten till hösten förutom en eventuell training-camp. Stars har nämligen valt att låna ut Nyberg till Frölunda över den kommande säsongen.

”Vill över och testa”
– Det känns väldigt bra att få spela i Frölunda en säsong till. Jag ser fram emot den, säger Nyberg.
Är planen att ta sig över till Dallas efter nästa säsong?
– Ja, det är svårt att säga nu. Hockey kan alltid gå hur som helst, men jag känner att efter nästa säsong så vill jag åka över och se om jag kan ta en plats i NHL, eller i AHL. Jag vill åka över och testa, säger John Nyberg.

  • Adam Andersson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det