Inga-Lill Bäckman
Bild: BJÖRN DINAU
Inga-Lill Bäckman Bild: BJÖRN DINAU

Krönika: Vad innebär det att vara tuff?

KRÖNIKAEn dag satt en granne och jag och diskuterade vad ordet ”tuff” egentligen betyder och vad det är för värderingar man lägger i ordet. Värderingarna skiljer sig säkerligen en hel del åt från person till person beroende på vad man har för åsikter i övrigt och under vilka omständigheter man lever.

Enligt uppslagsboken finns det tre olika betydelser av ”tuff”.
1. Hård, känslokall, känslolös, hårdkokt, hårdför, okänslig, hänsynslös, frän, orädd, djärv, självsäker, stram, strong, kaxig, målmedveten, uppriktig, tålig, oöm.
2. Mycket svår, besvärlig, kämpig, slitsam.
3. Snygg, skarp, snitsig, läcker, flott, elegant, käck, cool.
Dessutom är ”tuff” också beteckningen för en porös vulkanisk stenart.

Själv är jag inte så förtjust i ordet ”tuff” och vissa delar av dess betydelser. Då tänker jag främst på det som beskriver mänskliga egenskaper. Jag föredrar väldigt mycket mer orden modig, självständig och nyfiken. En modig person tycker jag är en person som vågar stå för sina åsikter även då det kan vara obekvämt. Att vara nyfiken på livet och vad det kan ha att erbjuda. Och framförallt att inte sätta upp hinder för sig själv. Oftast är vi själva de absolut värsta stoppklossarna för vårt eget liv och därigenom även för andras.

När jag får höra talas om en ”tuff” person ser jag framför mig en person som är rädd och osäker och därför behöver sätta upp ett hårt skal runt sig. Den personen tycker jag synd om. Livet är alltför kort och värdefullt för att slarva bort på det sättet.

Ett skört inre kan man istället vara rädd om. Det kan vara oerhört vackert men också väldigt svårt. En utmanande balansgång att bevara en känslighet utan att för den skull fara alltför illa av livets hårda törnar.

Då kan man behöva ta hjälp av ordet ”tuff” och välja ut andra delar av dess betydelser. Och arbeta för att vara orädd, djärv, målmedveten, uppriktig och tålig. Arbetet kan säkert bli mycket svårt, besvärligt, kämpigt och slitsamt!

Nu skulle det ju bli ett väldigt snyggt slut på texten om jag skriver att man därmed blir snygg, läcker, flott, elegant och cool. Men då ljuger jag!

  • Inga-Lill Bäckman
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook