• Ella Wallfur Skiljic
  • På väg uppåt. Ella tar trappan på Vallhamra IP, där hennes gamla lag spelar. – Sävedalen har ett jättebra lag nu med många unga tjejer som kommer att klättra i seriesystemet.
  • På plats på Vallhamra IP – en plats där Ella spelat många matcher med sitt framgångsrika F01-lag.
  • 16-åriga landslagsspelaren Ella Wallfur Skiljic.
  • Ella Wallfur Skiljic siktar på spel i allsvenskan.
  • Ella Wallfur Skiljic siktar på spel i allsvenskan.
  • Ella Wallfur Skiljic som spelar landskamp mot Frankrike i morgon gör ett hopp för Sverige.
  • Ella Wallfur Skiljic gör ett hopp för Sävedalens IF där fotbollskarriären börjades.

Från Sävedalen till landslaget

FotbollI morgon spelar F16-landslaget mot Frankrike i en turnering i Finland och en av spelarna i laget är Ella Wallfur Skiljic från Sävedalen.

– Jag blev jätteglad när jag fick reda på att jag var en av de tjugo som var uttagen. Jag hoppades så klart men hade inga förväntningar, säger den nyblivna 16-åringen som nyss gått ur nian på Änglagårdsskolan.

Det vimlar av fotbollstalanger från Partille och flera av dem är precis som Ella med i ungdomslandslagen. Sävedalstjejen har varit med på landslagsläger tidigare och även spelat landskamper med F15-laget.

– Nu ska vi spela tre landskamper och det ska bli kul för jag känner de flesta tjejerna sedan tidigare. Förutom Frankrike ska vi också möta Finland och Island, säger Ella.

Ella bor i Puketorp, inte långt från Vallhamra IP, och det var där fotbollsresan startade för tio år sedan.

– Jag var sex år när jag började spela fotboll i Sävedalens IF. Min syster Julia som är tre år äldre spelade och pappa var också med som tränare så det var naturligt att jag började. Julia spelar fortfarande i Sävedalen och det laget är så bra att de borde spela betydligt högre upp än i fyran.

Fotbollen tog över

Ganska snart blev det fotbollen som tog överhanden men till en början var det både tennis och friidrott som gällde. Löpstarka Ella har till exempel vunnit Lilla Göteborgsvarvet och kommit tvåa ett par gånger.

– Vi hade ett väldigt bra F01-lag med spelare som Lova Söderberg, Anna Erlingmark och Emma Junemark och det gick väldigt bra för oss. Johan Wilck och min mamma Marianne var tränare och det var roligt mest hela tiden.

Inför 2016 var det dags för en lite större utmaning och Ella valde att gå till Hovås Billdal IF som spelar i Elitettan.

– Min plan var att spela i F19-allsvenskan först och kanske kunna spela i Elitettan om några år. Men många slutade inför denna säsong och tränarna fick bygga ett nytt lag. Jag är yngst i laget men har ändå fått starta de flesta matcherna i år som innermittfältare.

Har god spelförståelse

Ellas främsta kvaliteter på planen är, förutom att hon springer och kämpar mycket, den härliga spelförståelsen och att hon är bra på att hitta instick till anfallarna.

– Det är en fantastisk trevlig tjej att ha att göra med. Alltid intresserad, alltid noggrann och ödmjuk. Dessutom en väldigt duktig fotbollsspelare med bra teknik och ett bra skott, säger tränaren Tommy Johansson som också tidigare varit tränare för Sävedalens herrlag.

Till hösten väntar gymnasiet på fotbollstalangen.

– Jag har valt att inte gå på ett fotbollsgymnasium utan har valt Kitas gymnasium där de anpassar schemat för idrottare så att man kan sluta tidigare på dagarna, säger Ella som redan nu tränar upp till åtta pass i veckan.

Ella satar på fotbollen och framtiden ser ljus ut för Sävedalstalangen.

– Man vet aldrig vad som händer men jag hoppas ju att få fortsätta spela ungdomslandskamper och att spela i damallsvenskan så småningom. Och vem vet, det kanske blir spel utomlands någon gång, säger Ella.

  • Leif Lundvall
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook