Förvaltningschef: ”Går inte att göra alla nöjda”

PartilleEnligt utbildningsförvaltningen är det vanligt att några skolplaceringar överklagas varje år.
– Vi har cirka 400 barn som ska landa in i skolval varje år. Att få ihop alla pusselbitar är en utmaning, säger Karl-Olof Petersson, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.

Inför höstens skolstart får över 90 procent av de som sökt förskoleklass i kommunen sitt förstahandsval. Men några får inte plats på den skola de önskat då det finns fler sökande än platser på åtminstone tre av kommunen skolor.

– Vi gör alltid vårt bästa för att det ska bli så bra som möjligt för alla. När det kommer till skolplaceringar och urval går alltid närhetsprincipen först, säger förvaltningschef Karl-Olof Petersson.

Närhetsprincipen innebär att hänsyn tagits till hur nära den sökande har mellan hemmet och skolan. I Partille använder man sig främst av närhetsprincipen och tittar till exempel inte på lämplighetsavvägningar.

– Om inte särskilda skäl föreligger så måste urval ske i enlighet med närhetsprincipen. I de fallen som överklagats i år förekommer inga sådana särskilda skäl, säger Karl-Olof Petersson.

Att föräldrar i sina överklaganden yrkar på omplacering på grund av separation från samtliga kompisar eller att vägen till skolan inte känns lika säker kan inte anses som särskilda skäl. Inte heller syskonförtur är något som tillämpas i skolan.

– Även om vi hade tagit hänsyn till det hade närhetsprincipen gått före.

Att förvaltningsrätten avslagit samtliga överklaganden ser Karl-Olof Petersson som ett kvitto på att kommunen agerat rätt när urval gjorts.

– De gör en laglighetsprövning för att se om vi följer de lagar som finns. Vilket vi alltså gör och på ett sätt känns det skönt att få den bekräftelsen. Hade vi däremot gjort avsteg från närhetsprincipen hade vi kunnat få fel, säger han.

Han har dock full förståelse för de föräldrar som känner sig missnöjda över att deras barn inte placerats vid den skola de önskat.

– Som förälder förstår jag dem fullt ut. Vi beklagar att vi inte kan erbjuda en plats på den skola de valt i första hand. Vi önskar så klart att pusslet gick att lägga fullt ut men det går inte att göra alla nöjda, säger Karl-Olof Petersson.

Borde man inte kunna se på befolkningsprognoser att det kommer behövas fler platser på en specifik skola och anpassa antalet klasser och platser utifrån det?

– Vi försöker anpassa utifrån befolkningsprognoser men det får inte bli för mycket variation. Vi kan inte ha fyra klasser ett år och en klass nästa. Det måste fungera i längden, både för barn och elever, verksamheternas personal och vad gäller lokalernas kapacitet.

Att förskolorna skulle ha specifika överlämnings-
skolor stämmer inte enligt Karl-Olof Petersson. De förskolor som kommunen ansvarar för har skyldighet att se till att samtliga barn får en trygg överlämning.

– Begreppet överlämningsskola känner jag inte igen. Vi jobbar mycket med en trygg överskolning så att skolstarten blir ett naturligt steg, säger han.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook