Ingen slacker. Arnes gillar att prestera högt och satsar alltid på toppen.
Bild: Anna Mattisson
Ingen slacker. Arnes gillar att prestera högt och satsar alltid på toppen. Bild: Anna Mattisson

Arnes möter livet full av framtidstro

PARTILLE– Jag älskar att vara bäst, jag vill vara bäst på allt. Det driver mig framåt. Om jag lägger ner arbete och tid kan jag nå hur långt som helst, säger Arnes Palalija, 18.
Nyligen tog han studenten från Hulebäcksgymnasiet. Nu väntar en framtid på Chalmers.

– Det var den bästa dagen någonsin! Man kan knappt sova dagen innan. Och så kommer dagen som alla berättat om och den motsvarar förväntningarna, säger Arnes och hela ansiktet lyser.

Studenten är bara några dagar borta och de starka minnena många. Den supertidiga morgonen för att hinna med champagnefrukost innan fotograferingen klockan åtta, känslan av att sitta i klassrummet med de andra en sista gång och i huvudet egentligen redan vara på väg vidare. Att springa ut på podiet utanför skolan till jublet från familj, släkt och vänner och att sedan vara ute till sent för att fira.
– Hela helgen har jag vilat. Nu är jag redo för nästa steg.

För skolan slutar inte med studenten för Arnes, inte alls. Han gillar det teoretiska och analytiska och siktar högt, kanske mot en post som VD på ett företag eller som egenföretagare. Men först väntar Chalmers, där han vill komplettera sina ekonomistudier med tekniskt basår och utbilda sig inom industriell ekonomi. ”Bli spindeln i nätet i företag och länken mellan den tekniska och ekonomiska avdelningen,” som Arnes beskriver det.

Gick ut med bra betyg
Även om teknikdelen av framtidsplanen kommit smygande först på senare tid är spindeltanken inte ny.
– När vår lärare i femman frågade vad vi ville jobba med sa jag att jag ville bli VD för ett stort företag, berättar han men minns inte riktigt hur det kom sig.

Kanske berodde det på kamplusten, att alltid vilja nå högst och prestera bäst. När Arnes tagit studenten från ekonomiprogrammet är det med A i alla kurser utom fyra (”och en kort kurs, så man kan säga 4,5”) där han fick B. Rejält bra betyg alltså. Dessutom fick han ett stipendium från Handelsbanken för goda studieresultat, god kamratskap och starkt engagemang för skolan och vännerna.

Att Arnes vill lägga sin framtida kraft på industriell ekonomi beror till stor del på att han ser det som så brett. Arnes beskriver sig som en person som är bra på många olika saker i stället för att vara jättebra på en grej. Fast målet är att vara högpresterande i allt han hittar på. En inställning han misstänker att han fått från föräldrarna.

Arnes mamma och pappa flydde till Sverige från forna Jugoslavien, lämnade allt och började om. Byggde ett liv åt sig i Sverige som Arnes på många sätt tror är bättre än det gamla, trots att de inte ens kunde språket när de kom. På frågan om han har någon förebild är det föräldrarna han nämner.
– Och i Bosnien är det en lite annan mentalitet än här. Där ska du kämpa så mycket som möjligt.

Att vara så hårdpresterande låter lite riskabelt, men Arnes verkar varken orolig för att bränna ut sig eller falla i bitar om något inte går så bra som han tänkt.
– Om jag inte är nöjd känner jag mig inte ledsen över det utan jobbar hårdare nästa gång. Den enda baksidan blir att jag inte är nöjd över resultat som egentligen är bra, som att få ett B i skolan.

Vill göra skillnad
Ett drömjobb i framtiden är att arbeta för Tesla, som gör elbilar.
– Jag vill vara med och göra skillnad. Jag vill vara med i ett företag som satsar på framtiden och vill att världen ska bli bättre än den är, säger han.

Ekonomi ser han som ett redskap för att göra världen bättre. Enligt vissa är kapitalismens vinstfokus en direkt orsak till många av världens problem, men Arnes tror att den är lösningen. Marknadsekonomin är det bästa alternativ vi har menar han, och den kommer inte att försvinna. Det bästa som går att göra är att använda den för att styra storföretagen. Genom att till exempel äta veganskt och välja bilar som inte drivs av bensin eller diesel kan konsumenterna styra vad som produceras och lösa miljöproblemen, tror Arnes. Och han är säker på att människor i allmänhet skulle fatta ”rätt” beslut ur miljösynpunkt bara de fick tillräckligt mycket information.
– Det är jag optimistisk till. Det borde vara upp till var och en att förstå att vi bara har en planet och måste ta hand om den.

Att ansvaret hamnar hos konsumenten i stället för de vinstdrivande storföretagen ser han alltså inte som något problem. Det gäller bara att alla tror på att de kan göra skillnad för omvärlden.
Och så glider Arnes vidare, iväg från det allmännas bästa till allas möjlighet att skapa vad som helst med sina liv. Något han menar kan gå hand i hand.

”Man kan skapa det liv man vill”
– Det är upp till dig själv vad du gör med din förmåga. Man kan skapa det liv man vill ha genom att göra sitt bästa. En del beror på uppväxt och så också, men till stor del kan du styra det liv du vill leva, säger han.
Han nämner att skolformen också kan vara en sak som inte passar alla men att det då gäller att hitta andra sätt att ta sig framåt som fungerar bättre.

För att göra vad som helst möjligt gäller det framför allt att vara disciplinerad. Den som vill prestera måste prioritera sig själv och att till exempel vila framför att gå på fester och annat, förklarar Arnes. Trots att vännerna är de som inspirerar och ger honom mycket av hans kraft har det också funnits perioder då han dragit sig undan från dem för att lägga allt fokus på skolan.
– Men jag skulle inte prioritera skolan framför en kompis som behöver hjälp. Som en kompis sa: ”Du balanserar perfekt mellan mycket skola och många vänner”. Om du har bra vänner förstår de om det är mycket plugg ett tag och finns kvar.

Efter studenten kommer många av vännerna att spridas över världen, men Arnes är inte rädd för att bli ensam. Dels går det ju att hålla kontakten över internet, dels väntar Chalmers.
– Där finns säkert många som är lika mig, man hittar nya vänner.

 

  • Anna Mattisson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook