Bild: JONNA ANDERSSON
Schysst på nätet. På Ugglums skola lyfta man i förra veckan frågan om kränkningar på nätet med hjälp av antimobbningsorganisationen Friends. Här spelar Anders Andréasson upp en teatermonolog för eleverna i årskurs 4-6 med syfte att få dem att reflektera över sitt eget agerande på nätet.

Satsning ska förhindra kränkningar på nätet

Sävedalen

Kränkningar på nätet är ett stort problem bland unga i dag. På Ugglums skola satsar man nu på att lyfta detta svåra ämne genom antimobbningsorganisationen Friends utbildning – Schysst på nätet.

Var tredje ung har blivit utsatt för nätkränkningar det senaste året. Det visar Friends nätrapport 2017, som bygger på 1001 Sifo-intervjuer gjorda med barn i åldrarna 10-16 år.

– Det här är ett problem och det är viktigt att se att livet på nätet och livet utanför nätet hänger ihop, säger Anders Andréasson, regionsansvarig och utbildare på Friends region väst.

I förra veckan besökte Anders Andréasson Ugglums skola för att hålla två föreläsningar om kränkningar på nätet. En för föräldrar och en för elever i årskurs 4-6. Det är föräldrarådet på Ugglums skola som tagit initiativet till samarbetet med Friends.

– Vi tycker att det är viktigt att uppmärksamma föräldrar och pedagoger på hur vi kan hjälpa våra barn och hur vi kan förhindra kränkningar på nätet, säger Mia Jelf.

Teatermonolog

För eleverna spelade Anders Andréasson upp en teatermonolog för att visa hur nätmobbning kan gå till. Efter monologen tog han upp några viktiga saker som han ville att eleverna skulle reflektera över.

– Mycket är lika på eller utanför nätet, men det finns en viktig skillnad som man ska tänka på och det är att man har en skärm mellan sig och mottagaren. Ni ser inte varandra och kan därför inte läsa av hur det ni skriver tas emot. Jag kan skriva något som jag tycker är jättekul, men jag ser ju inte hur kompisen reagerar, sa Anders Andréasson.

Han uppmanade eleverna att börja tänka kritiskt. Att ställa sig frågorna ”varför gör jag det här?” och ”kan någon bli kränkt?”.  Samt att stå för vad de gör.

– Det vi säger och gör på nätet ska vi kunna säga och göra framför mormor. Vi ska kunna stå för det i verkliga livet.

Han avslutade föreläsningen med ett litet test.

– När jag räknar till tre ska ni klappa.

”Gör som ni gör”

Han räknade ett, två och sedan klappade han innan han sa tre. Alla klappade samtidigt som han gjorde det.

– Nu gjorde ni som jag gjorde, inte som jag sa. Så är det i verkliga livet. Era kompisar gör som ni gör, så var bra förebilder för varandra.

Efter sommaren kommer Anders att komma tillbaka till Ugglum och då är det pedagogernas tur att få ta del av utbildningen.

– Många skolor har redan ett bra trygghetsarbete men det är viktigt att inte glömma nätet. Vissa tycker kanske inte att nätet har med skolan att göra och det har det kanske inte alltid. Men det får det när det som hänt på nätet sedan påverkar skoldagen.

Vad kan man göra som vuxen för att hjälpa ungdomarna?

– Det allra viktigaste är att prata om nätet, om nätvardagen. Både i skolan och i hemmet. Vi behöver inte kunna allt men det är viktigt att ha en dialog. Då kommer barnen till oss när det blir fel, säger Anders Andréasson.

Grunden i att motverka kränkningar på nätet är enligt Anders att erbjuda sin närvaro. Att lyfta frågan.

– I skolan handlar det om att hitta enkla strategier för hur man kan prata om det. Göra nätet till en del av det ordinarie trygghetsarbetet och se till att det finns en samsyn på skolan.

Han poängterar vikten av att det finns någon vuxen att prata med, oavsett om det sker i skolan eller på fritiden.

– Det är vi vuxna som bär ansvaret.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det