• Bild: ANDREAS JAKOBSSON
    PARTILLERÖTTER. Rapparen Frida Scar är uppvuxen i Långåkern, Björndammen och Sävedalen i Partille kommun.
  • SKIVOMSLAG. Så här ser skivomslaget på Frida Scars nya skiva "Stör mig" ut.

Hallå där Frida Scar

Kultur…hiphopartisten som till hösten släpper sitt nya album Striden. Men innan dess ska hon spela i Göteborg 25 maj.

Kan du berätta om din uppväxt i Partille?

– Mina första två år i livet bodde vi på Långåkern. Sedan flyttade vi till Björndammsterrassen där vi bodde tills jag var tolv, då vi flyttade till Sävedalen. Jag gick låg- och mellanstadiet på Björndammens skola och högstadiet på Lexby skola. Jag flyttade från Sävedalen när jag var i 19-årsåldern, till Paris för att lära mig språket bättre. Jag stannade bara fyra månader innan jag längtade hem för mycket.

Hur skulle du beskriva albumet Striden som släpps i höst?

– Det är en rapskiva, men inte med klassiska hiphopbeats. Musiken är influerad av den engelska rapscenen. Det är elektroniskt, dansant och offensivt. Vill man ha nåt att jämföra med så kan man lyssna på The Streets eller Kano, det är två artister jag inspireras mycket av. Låtarna handlar om allt ifrån en längtan till att nöja sig med livet till hur det är att vara nybliven förälder.

Hur gör du din musik?

– Oftast brukar första delen av en låt gå snabbt. Jag får ett beat av min producent och börjar skriva direkt i ren inspiration, eller så skriver jag texten först utifrån en känsla och försöker hitta ett beat som passar sinnesstämningen i efterhand. Att slutföra låtar är det svåraste. I en raptext är det många ord som ska rimma, utan att det blir dåligt och utan att man tappar tråden i texten. Den andra versen brukar jag tvinga fram, medans den första oftast bara rinner ur mig.

Vilka är dina karaktäristiska egenskaper som artist?

– Jag är en explosiv rappare, det går snabbt och är många ord. Eftersom jag har en bakgrund som dansare så är rytmik och flow väldigt viktigt för mig. Texterna är i fokus och låtarna får gärna berätta något samtidigt som de ska gå att dansa till. Tyvärr gillar jag att snacka mycket också, så ibland blir det lite väl långa mellansnack, men jag jobbar på det.

Vilken sorts musik lyssnar du själv på just nu?

– Jag lyssnar mycket på mina kompisar Stina Velocette, Aurelia Dey och Syster Sol till exempel. Min musiksmak är en mix mellan hiphop, grime, RnB, dancehall och vanlig pop. Jag gillar låtar på svenska mest tror jag, det blir en direkt igenkänning.

Vad får publiken höra i Göteborg den 25 maj?

– Jag kommer köra både gamla låtar och nya låtar, bland annat min nya singel Stör mig. Ska bli kul att få spela nytt material för publiken!

Hur skulle du beskriva din nya singel?

– Det är en uppkäftig och ganska aggressiv låt med en hel del humor. Den handlar om känslan när man låtsas som att man inte bryr sig när folk dömer en eller har åsikter om en. Men självklart bryr man sig, och det är ju så irriterande.

Finns det någon du gärna skulle samarbeta med?

– Om jag fick drömma skulle jag gärna ha med Mike Skinner från The Streets på nåt spår. Han är en fantastisk låtskrivare och har ett karaktäristiskt flow som jag gillar.

Är det något du vill tillägga?

– Hoppas sommaren kommer till Partille i år. Jag har många fina minnen från somrarna vid Kåsjön.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook