• Foto: HENRIK KJELLBERG
    Kritiska. Daniel Danielsson, Anna Malmström, Lars Jakobsson, Chico Hovedskov Craaford och Caisa Lundin.
  • Illustration: Helhetshus Arkitektstudio AB
    Planerna. Tre hus med 40 lägenheter planeras i grönområdet i Sävedalen.

Grannar i protest mot nybygge

Sävedalen

Villaägare i Sävedalen vill stoppa planerna på att bygga tre våningshus i en skogsdunge i området. Nu har de samlat in nära 300 namnunderskrifter för att få kommunen att tänka om. Även Miljöpartiet vill stoppa bygget.

Konflikten gäller ett grönområde mellan Hallegårdsvägen och Östra Fjällvägen, nära Bockemossen. På platsen vill kommunen låta Seniorgården AB bygga 40 lägenheter fördelade på tre byggnader. Varje huskropp ska vara mellan tre och fyra våningar och under dem ska ett parkeringsgarage byggas. Bostäderna ska rikta sig till personer över 55 år.

Men många boende i området ställer sig kritiska till planerna. De menar bland annat att kommunen förstör grönområdet, att våningshusen inte passar in bland villorna och att husen medför ovälkommen insyn och skuggning.

Lars Jakobsson har bott på gatan sedan 1976. Hans utsikt mot en skogsdunge kan komma att bytas mot en husfasad och ett parkeringsgarage.

– De som bor där kommer nästan att bo i vår trädgård och husen kommer ta väldigt mycket ljus från oss, säger han.

Liknande bekymmer har Anna Malmström som bor längre bort på samma gata.

– De nya husen kommer bli som en jättestor koloss mitt framför oss. Det är inte rimligt i ett område som mestadels består utav tvåvåningsvillor, säger hon.

Men den estetiska påverkan är bara en liten del av grannarnas synpunkter. Deras huvudsakliga kritik gäller områdets naturvärden, som innehåller fridlysta växter som idegran och murgröna samt djur som fladdermöss och hackspettar, även de fridlysta. Värden som nu riskerar att försvinna.

”Struntar i miljön”

Chico Hovedskov Crafoord bor bakom området där det ska byggas och är upprörd över vad som håller på att hända.

– Jag har aldrig varit med om ett fall där de så fullständigt struntar i miljöaspekten. Sådana här grönområden är lungorna i ett samhälle, det här är helt vildvuxen skog. Jag tycker det är en större miljöfråga, säger han.

De boende är också oroade för den ökade trafiken som både byggprocessen och de nyinflyttade kommer att stå för. Den smala gatan saknar gångbana och många parkerar sina bilar utmed Hallegårdsvägen.

– Jag har reagerat på trafiken sen vi flyttade hit och påpekat det för kommunen. Man kommer ju vara livrädd för barnen om trafiken ökar. Folk kör redan alldeles för fort här, säger Daniel Danielsson.

Lars Jakobsson, som bor i korsningen mellan Hallegårdsvägen och Allévägen, oroar sig också för trafiken.

– Det är redan mycket bilar på gatan, vad händer när det kommer ytterligare 40 bilar hit? säger han och fortsätter:

– Det har uppstått så mycket frågor kring det här bygget och kommunen kan inte besvara alla.

275 underskrifter

För att försöka stoppa planerna har de samlat in cirka 275 namnunderskrifter. När förslaget var ute på samråd hade ett tjugotal enskilda personer synpunkter på att lägenheterna behövs just där, hur de avviker från övriga bebyggelsen, hur de förstör grönområdet och förvärrar trafiksituationen. Gruppen som PT träffar har framfört samma kritik en gång till under granskningsprocessen.

Även Miljöpartiet i Partille vill stoppa bygget. I en reservation till ett beslut i bygg- och miljönämnden skriver Arne Karyd och Cecilia Tvingby bland annat att förslaget ”bör avvisas i sin helhet och området skyddas mot bebyggelse i all framtid”.

Är det inte bra att kommunen bygger seniorbostäder så att äldre Sävedalsbor kan få bo kvar i området?

– Det finns andra områden som är mer lämpade för sådana här bebyggelser. Kostnaden för alla oss närboende är mycket är högre än nyttan detta projekt ger, säger Daniel Danielsson.

– Om vi inte skyddar området nu så får vi aldrig tillbaka det igen, säger Chico Hovedskov Crafoord.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det