Bild: privat
Föreläser. Emerich Roth har upplevt hatets och våldets yttersta konsekvenser och överlevt fem olika koncentrationsläger. Den 18 maj föreläser han på Kulturum.
Bild: privat
Föreläser. Emerich Roth har upplevt hatets och våldets yttersta konsekvenser och överlevt fem olika koncentrationsläger. Den 18 maj föreläser han på Kulturum.

Förintelseöverlevare ger öppen föreläsning om hat

PartilleEmerich Roth är 92 år gammal och överlevde fem koncentrationsläger under andra världskriget. I dag kämpar han för att besegra hat och våld. Den 18 maj kommer han till Kulturum för att föreläsa om hur vi kan motverka rasism och öka toleransen i samhället.

Kan historien upprepa sig? Den frågan ställer sig Emerich Roth i sin föreläsning om hur vi kan motverka våld, mobbning och främlingsfientlighet.
– Jag är mycket orolig för framtiden. Jag ser många likheter mellan det som händer i dag och det som jag varit med om, säger han.

Skolans roll
Emerich Roth föddes 1924 i dåvarande Tjeckoslovakien. När han var 19 år gammal kom nazismen till hans hemstad. Emerich deporterades tillsammans med sin familj och stadens övriga judar till koncentrationsläger. Han har upplevt hatets och våldets yttersta konsekvenser och överlevt fem olika läger.

Efter kriget flyttade Emerich till Sverige och utbildade sig till socionom. Sedan dess har han arbetat för att hjälpa ungdomar att ta sig ur olika destruktiva sammanhang. De senaste 25 åren har han även föreläst på Sveriges skolor om hatets mekanismer.
– Skolan är den viktigaste platsen i ett samhälle för där sitter framtiden fem dagar i veckan, säger Emerich som menar att det är där man måste föra kampen mot hatet och våldet.
– Alla föräldrar förmår inte att ge sina barn rätt kärlek, den sortens kärlek de behöver. Skolan är den enda platsen där det finns möjlighet att kompensera för det som fattas i hemmet.

Han vill att skolan ska få mer resurser så att man tidigt kan fånga upp ungdomar som inte mår bra och som beter sig illa.

”Handlar om kärlek”
– Ingen människa föds med viljan att skada andra. En nyfödd är som ett tomt kärl, som man antingen kan fylla med kärlek eller med hat. Att motverka rasism och våld handlar först och främst om kärleken, säger Emerich.
Genom att ge skolan mer resurser tror Emerich också att man kan uppnå ett annat viktigt mål.
– Att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng.

Han tror framför allt att det behövs manliga förebilder i skolan.
– Hatarna börjar inte hata för att de är onda, utan för att något fattas dem. Det är oftast killarna som är stökiga och det som saknas är en kärleksfull och framför allt positiv manlig förebild, menar Emerich.

För att stoppa våldet och hatet i samhället spelar inte bara skolan en viktig roll. Även medierna måste ta sitt ansvar menar Emerich.
– Man kan inte motverka det onda genom att ständigt lyfta fram det onda. Enda sättet att motverka det onda är att ständigt lyfta fram det goda.
Föreläsningen den 18 maj är öppen för alla men kräver anmälan då antalet platser är begränsade.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook