• Bild: PAUL HANSEN
  Björndammen. Fotografen Paul Hansen växte upp i Partille men bor sedan många år i Stockholm.
 • Bild: PAUL HANSEN
  Slovenien. Kravallutrustad polis och kaninöron. Bilden är tagen i ett flyktingläger i slovenska Brezice 2015.
 • Bild: PAUL HANSEN
  Afghanistan. Bilden är från en pojkskola i Afghanistan.
 • Bild: PAUL HANSEN
  Västbanken. En ung palestinier trotsar israelernas intensiva eldgivning i Ramallah och springer fram för att kasta en bensinbomb.
 • Bild: PAUL HANSEN
  Thailand. Det sista offret. Elefanter hjälper till att bärga kroppar i den otillgängliga terrängen efter tsunamin 2004. Strax innan solnedgången påträffas en sista kropp för dagen.

Världsfotografen från Björndammen

PARTILLE

​I sina försök att gå bortom klichéerna och ge bakgrund till det ytliga har den hyllade fotografen Paul Hansen ­besökt många av världens konfliktområden.
Men det hela började med en såld bild från en Sävehofmatch i barndomens Partille. Uppväxten där kallar han ”himmel och helvete”.

Med en smäll träffade den första kulan Paul Hansens skyddshjälm. Han slängde sig på marken medan krypskytten fortsatte att skjuta mot honom. En kula träffade honom i ryggen innan han kunde söka skydd och föras till sjukhus. Skadorna blev lindriga men utan sin hjälm och skottsäkra väst hade han kanske inte ens överlevt.

Händelsen inträffade i oktober förra året, några mil utanför den irakiska staden Mosul. Paul var där på uppdrag av sin arbetsgivare Dagens Nyheter för att bevaka de irakiska och kurdiska styrkornas försök att ta över staden från terrororganisationen IS.

En långt ifrån normal arbetsdag i hans liv, men trots det en risk som kommer med jobbet. Partillesonen och fotografen Paul Hansen har under många år sökt sig till olika oroshärdar runt om i världen.

Öppnade nya värld
Det hela tog sin början i barndomens Partille när han i tioårsåldern fick en kamera av sin morbror. Med kameran öppnade sig en ny värld.
– Det var en möjlighet att bryta en social isolering, jag var väldigt blyg som barn. Det gav mig möjligheten att ta mig in där jag inte skulle vara, det gav mig ett alibi. Då kunde jag stå nere i ett hörn med min kamera, berättar han.

En av de första bilderna han sålde, strax innan tonåren, kombinerade två av hans intressen. Bilden var tagen på en Sävehofmatch, samma förening han själv spelade i och fortfarande håller kär.

Från början bodde familjen vid Kyrktorget men merparten av uppväxten skedde i Björndammen. Det är med delade känslor han berättar om den. Om både en trygg tillvaro med närhet till mycket natur men också om föräldrarnas död och tonårens upptäckt av storstaden på andra sidan kommungränsen.
– Det var himmel och helvete. Hela mitt universum var ju en tråkig förort. Partille var bara något som hände kring motorvägen.

Sedan många år bor han i Stockholm men besöker ibland västkusten, där han fortfarande har släkt. Väl här har han två saker som måste göras. Först stannar han till på föräldrarnas grav. Därefter åker han raka vägen till Sävedalen.
– Efter att ha gjort en viss empiri både i Sverige och utomlands kan jag säga att det bästa moset finns på Oves gatukök. Där stannar jag alltid till när jag åker ner. Då tar jag en halv special med västkustsallad.

Sveriges främsta
För den som inte känner till Paul Hansen kan han utan överdrift kallas en av Sveriges främsta pressfotografer. Karriären började på Göteborgs-Tidningen, vidare till frilansande från New York, sedan till Expressen och Dagens Nyheter. 2013 vann han World Press Photo of the Year och 2016 kom han tvåa i samma tävling. 2010 och 2012 utsågs han till årets fotograf på Pictures of the Year International och i Sverige har han utsetts till årets fotograf inte mindre än åtta gånger.

Lika påläst som reportern
En imponerande meritlista men själv har han inget bra svar på vad som gjort honom så framgångsrik.
– Ingen aning faktiskt. Mer än att jag försöker lägga ner min själ i det som jag känner är viktiga berättelser.
På ett av sina tidiga utlandsuppdrag, till kriget i Bosnien, lärde han sig däremot vad som är viktigt i yrkesrollen och vad som gör en skicklig fotograf.
– Jag hade någon ytlig inställning att det kunde bli bra bilder i krig, det fanns en äventyrslystnad. Men jag lärde mig snabbt att det inte fungerade. Man måste läsa in sig på ämnet för att veta vad man ser. För att kunna förstå konflikter, varför en begravning sker eller varför folk firar något. Jag måste vara lika påläst som den skrivande journalisten. Det handlar om respekt, säger han.

Arbetssättet har gjort att hans bilder från krig och katastrofer innehåller något ytterligare, något djupare, som tycks fastna. Och sett till alla priser han tagit emot får tillvägagångssättet anses vara lyckat.

Samtidigt kräver viljan att berätta att han tar sig till obekväma eller farliga platser. Något som blev tydligt den där dagen i oktober när en krypskytt sköt mot honom i Mosul. På frågan om han någonsin är rädd kommer svaret snabbt och självklart.
– Ja herregud. Man måste ha respekt för flygande skrot.

Däremot har han inte blivit avskräckt sedan dess. Istället har han fått en fördjupad insikt om hur viktigt det är med säkerheten och att lyssna till kunniga lokalbor. Något som blivit allt mer relevant sedan situationen för journalister i konfliktområden har försämrats.
– Det är oss de skjuter på först. Daesh (IS) vet till exempel att det ger mer publicitet att skjuta ihjäl en journalist. Vi diskuterar ständigt på DN ifall vi ska ha skylten med ”Press” på våra skyddsvästar eller inte.

Arbetet tar honom inte bara till krigszoner. Nyligen besökte han ett flyktingläger i Belgrad, där han möttes av stor misär och orättvisa.

Jobbigt mentalt
Ett annat gripande uppdrag var ett av hans första utomlands. I en buss-olycka i norska Måbødal 1988 dog tolv skolbarn. Paul Hansen skickades dit på uppdrag av Göteborgs-Tidningen och möttes av en stor tragedi. Något han inte var mentalt förberedd på.
– Det var väldigt svårt att vara journalist i det läget. Det var många anhöriga där. Det drabbade mig hårt och det var jobbigt att behöva ställa frågor. Det var lite av en inre kamp. En kamp som aldrig tar slut.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det