• Bild: HENRIK KJELLBERG
    Gör olika. Synsättet på kameraövervakning i sina fastigheter skiljer sig mellan hyresvärdarna. På Oluff Nilssons väg är vissa källarförråd övervakade medan Partillebo helt saknar kameror.
  • Arkivbild: PER ANGER
    Gör olika. Synsättet på kameraövervakning i sina fastigheter skiljer sig mellan hyresvärdarna. På Oluff Nilssons väg är vissa källarförråd övervakade medan Partillebo helt saknar kameror.

Så övervakas du av hyresvärdarna

PartilleProblem med inbrott och skadegörelse får vissa hyresvärdar att vilja sätta upp övervakningskameror.
På Oluff Nilssons väg finns redan kameror och fler ska upp.
Partillebo och HSB har däremot inga kameror.

Kameraövervakningen hos hyresvärdar sker oftast i gemensamma utrymmen som förråd, parkeringar och garage. Förhoppningen med övervakningen är att förebygga stölder och skadegörelse. I den andra vågskålen ligger övervakningens intrång på den personliga integriteten.

Enligt en sammanställning som tidningen Hem och hyra gjort börjar allt fler hyresvärdar i Göteborgstrakten att använda sig av kameror. Hos hyresvärdarna i Partille ser det lite olika ut.

Några som valt att ha kameror i gemensamma utrymmen är Willhem som äger de tolv husen på Oluff Nilssons väg. I fem av deras hus övervakas källarförråden. Kamerorna sattes upp av tidigare fastighetsägaren Akelius och Willhem har sedan valt att behålla dem.

– De skapar en ökad trygghet. Det har slagit väl ut och gett resultat eftersom inbrotten minskat i de aktuella förråden, säger Susanne Thom, chef för region väst på Willhem.

Enligt henne ska minskningen av inbrotten noterats av förvaltningspersonalen, som till stor del är samma personal som arbetade under Akelius ägande.

Krävs tillstånd

Just nu pågår renovering av några förrådsutrymmen och då kommer fler kameror att sättas upp säger Susanne Thom. För att montera kameror krävs tillstånd av länsstyrelsen, något som medges under vissa villkor och ställer en del krav. Ett av dem är att platsen ska haft en historik av bekymmer som kan stävjas med övervakning. Så är fallet på Oluff Nilssons väg menar Willhem.

Susanne Thom tycker det är bra att tillstånd kommer med vissa villkor och hon menar att hyresvärden månar om de boendes integritet.

Finns regler

– Vi har olika regler kring våra kameror. De filmar bland annat inte om ingen är där, materialet sparas bara i en viss tid och det är bara vissa utvalda som får titta på materialet, säger hon och tillägger:

– Det handlar ju inte om att övervaka våra hyresgäster utan om att se till att obehöriga inte är där.

Några som däremot inte har några kameror i sina bostadsfastigheter är kommunala Partillebo, som har cirka 3 700 bostäder. Ett skäl är att det är för svårt att få tillstånd.

– Det är mer eller mindre omöjligt eftersom länsstyrelsen är väldigt restriktiva med kameror i de miljöerna. Vi tror också att kamerorna kan ge en falsk känsla av trygghet, säger Rickard Stadler, förvaltningschef.

Han säger också att eventuella problem som de har inte är tillräckligt stora för att berättiga den här typen av övervakning. Han själv har heller aldrig hört att det har efterfrågats av hyresgäster.

God belysning

– Det är väl en kombination av integritetsfrågor, kostnader och tillstånd. Jag tror att de flesta hyresgäster inte är jättebekväma med den här typen av övervakning.

Han säger också att Partillebo istället valt att arbeta med god belysning av källar- och vindsförråd för att skapa trygghet och minska brotten.

Hyresvärden HSB äger fem fastigheter på Parallellvägen, strax nedanför Oluff Nilssons väg, med totalt 170 lägenheter. De har inte heller några kameror i dagsläget och säger sig inte ha upplevt några problem som gjort det aktuellt.

Ingen större fråga

– Det har inte varit någon större fråga för oss. Vi har fått frågan från en hyresgäst en gång men det var mest av nyfikenhet, säger Kristian Isberg, chef för hyresfastigheter i HSB Göteborg.

Han säger att man istället valt att arbeta med bättre belysning och skalskydd för att förhindra brott i husen.

– Skulle brottsligheten öka eller om vi skulle få tryck från hyresgästerna om det så får man utreda ifall kameror behövs. Men ännu är det ingen fråga för oss, säger Kristian Isberg.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook