• Bild: CHRISTIE GOODWIN
    RUTINERAD. Francis Rossi var med och grundade Status Quo 1962 och har sedan dess hunnit med drygt 6 000 konserter, den 22 april kommer de till Partille arena.
  • Bild: CHRISTIE GOODWIN
    MILJONTALS SKIVOR. Francis Rossi var med och grundade Status Quo 1962 och bandet har sedan dess sålt cirka 120 miljoner skivor. Den 22 april kommer de till Partille arena.
  • Bild: CHRISTIE GOODWIN
    RUTINERAD. Francis Rossi var med och grundade Status Quo 1962 och har sedan dess hunnit med drygt 6 000 konserter, den 22 april kommer de till Partille arena.

Rocklegender intar arenan

KulturUnder 2017 gör det legendariska rockbandet Status Quo sin allra sista elektriska turné och den 22 april spelar de i Partille arena.
– Jag har varit i Sverige och spelat sedan 1970-talet. Jag gillar Göteborg, säger Francis Rossi, en av bandets grundare.

Status Quo är ett av de största rockbanden i världen och under mer än 50 år har de turnerat över hela världen. Bandet bildades i London 1962 och har sålt 120 miljoner skivor. De har dessutom hunnit med imponerande 6 000 konserter och en som varit med hela vägen är Francis Rossi, som bildade bandet tillsammans med den nyligen bortgångne Rick Parfitt.

Sista turnén

Det är en minst sagt respektingivande mängd uppträdanden som Francis Rossi varit en del av och som 67-åring blir det inte lättare.

– Det är jobbigt rent fysiskt, jag börjar bli gammal och det sliter på kroppen, säger han.

Den pågående turnén kallar de alltså för den allra sista elektriska turnén. Alternativet att spela akustiskt tycker Francis Rossi är kul, men han är inte säker på om bandets fans skulle uppskatta det lika mycket.

– De förväntar sig att vi ska vara elektriska, det är ett säkrare kort att plugga in grejerna.

En överslagsräkning som gjordes för några år sedan kom fram till att bandet har spelat för en publik på drygt 25 miljoner människor, om man lägger ihop alla spelningar.

Jag frågar Francis om vad han känner till om Sverige, han har ju ändå varit här många gånger under årens lopp.

– Ingenting! Oftast sitter man på en buss, ett flygplan eller spenderar tid på hotellet. Det blir inte så mycket annat.

Det blir tyst en liten stund innan Francis Rossi levererar en mening på svenska.

– Jag skulle kunna döda för att få en pyttipanna nu! säger han och skrattar.

Jobbar på nytt album

Under den 15 minuter långa intervjutiden får jag reda på att han väntar på bandets trummis, de ska in och repa lite.

– Det är fint här, solen skiner.

Francis Rossi berättar att han håller på och jobbar med ett nytt album tillsammans med Hannah Rickard, som varit med och turnerat med bandet som sångerska.

Samtalet börjar närma sig sitt slut och Francis Rossi är frispråkig. Han byter ofta ämne och det är inte helt lätt att hänga med.

– Jag börjar bli trött. Som att spela på mindre klubbar, det är inget kul. Inga omklädningsrum. Nä, dit vill jag inte igen. Ibland vill man bara göra något annat, säger han.

Men innan han får för sig att göra något annat så kommer Francis Rossi tillsammans med sitt Status Quo till Partille arena den 22 april.

– Jag lovar att publiken inte kommer bli besviken!

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook