Bild: JONNA ANDERSSON
Borta. Gamla Partillebohallen jämnades oväntat med marken förra veckan. Anledningen är att man gjort om byggplanerna.

Partillebohallen helt riven

Partille

Den uppmärksamme har kanske noterat att Partillebohallen har jämnats med marken, trots att den skulle bevaras och byggas om. Planerna har inte ändrats, man väljer bara att bygga på ett annat sätt.

När Partille arena började bli verklighet utvecklades idéer för den gamla Partillebohallen. 2014 presenterades planerna på att bygga om och bygga till hallen med nya bostäder som skulle placeras ovanpå den befintliga byggnaden.

Men i förra veckan gjorde grävmaskinerna sitt och jämnad lite oväntat hela hallen med marken, trots planerna på att behålla den. Anledningen är att Partillebo fått tänka om kring konstruktionen. Projektledaren Åke Svensson säger att det inte rör sig om några dramatiska förändringar.

Enklare att riva

– Det handlar om metodval som vi gör under resans gång. Vi insåg att det skulle vara enklare att riva och bygga nytt än att försöka rädda det som fanns.

Han menar att man upptäckt en del saker i konstruktionen som skulle göra det dyrare att försöka behålla och bygga in det gamla. Därför föll valet på att riva.

– Partillebohallen har inte varit snäll mot oss när det gäller asbest. Hallen är ju byggd på 60-talet då det var vanligt. Vi har hittat det i golvlim, kakelfix och rörisoleringar bland annat. Det var samma sak på gamla Kulturum när det skulle renoveras.

Av den gamla byggnaden är det inte mycket som lämnas orört. Kvar blir bara källarstommen och bitar av markplanet. Stora delar av källaren kommer dessutom att rivas ut.

Idrottshall kvar

– Men det här ändrar inte på utförandet av bygget, det blir en ny hall till exempel. A-hallen kommer finnas kvar som idrottshall för skolorna och det kommer byggas upp en ny läktare, säger Åke Svensson.

På läktaren kommer det finns plats för 500 personer. Det som tidigare var B-hallen ska ersättas med en boulehall. De 52 lägenheterna ska också byggas som planerat.

Enligt Åke Svensson blir lösningen att riva billigare än att försöka behålla så mycket som möjligt. Enligt honom handlar det också om att få ett bättre slutresultat.

– Det är enklare att göra så här, det går fortare än att försöka skydda och bevara det som finns där.

Arbetet ska ännu följa tidsplanen och nu väntar ytterligare ett par veckor av rivningsarbete innan byggnationen kan påbörjas. Bostäderna väntas vara klara för inflyttning till våren 2019.

I tidigare skeden fanns också planer på att bygga en extern huskropp med ytterligare bostäder bakom Partillebohallen, ner mot Säveån. Den byggnaden har man fått avvakta med efter att det kommit in mycket synpunkter från allmänheten. Just nu arbetar man på en detaljplan för den som ska innehålla runt 25 lägenheter.

– Får vi som vi vill kommer det huset verkligen att sätta Partille på kartan, säger Åke Svensson utan att vilja avslöja några fler detaljer.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det