• Bild: LEIF LUNDVALL
    MÅLGÅNG. Hans Carlstedt och Jan Carlsson vid målområdet mellan Lexby och Kåhög.
  • Bild: LEIF LUNDVALL
    VÄLKOMNA! Bengt Kvarnström från OK Landehof, som är ansvarig för markarbetena på arenan, passar på att hälsa alla hjärtligt välkomna till 10Mila i Valborgshelgen.
  • Bild: LEIF LUNDVALL
    Hans Carlstedt, Saik och Jan Carlsson från IFK Göteborg är två av de i kärntruppen som dragit ett stort lass för att får ett lyckat 10Mila.

Orienterare invaderar Partille

OrienteringUnder Valborgshelgen är Partille tävlingsplats för den klassiska orienteringsstafetten 10Mila som arrangeras för 72:a gången och första gången i Västsverige. Ledordet för årets tävling är ”Vildmark nära storstaden”.

– Det kommer 8 000 orienterare från hela Europa och vi räknar med 4 000 till 5 000 åskådare. Vi känner oss väldigt väl förberedda, säger arenaansvarige Hans Carlstedt, Sävedalens AIK.

Löparna kommer att göra upp i den utmanande och unika Partilleterrängen. Start, växlingar och målgång sker på arenaområdet som byggs upp på ängarna mellan Lexby och Kåhög.

Tävlingen har planerats sedan 2013 då Göteborgs orienteringsförbund fick uppdraget att anordna den klassiska tävlingen. Sjutton klubbar i Göteborgsområdet är med och arrangerar. Huvudansvaret har IFK Göteborg, GMOK, Saik, Landehof, Lerum, Utby, Frölunda och Kungälv. Totalt är det 700 funktionärer, varav 120 från Saik.

Högst status

Det är en kärntrupp på ungefär tjugo personer som dragit det tunga lasset och generalsekreterare för tävlingen är Sävedalens ordförande Lars Stålheim. Hans Carlstedt, som själv orienterat sedan han var liten, har varit med i planeringen från första början.

– Det är en fantastisk grej att få vara med om och när jag fick frågan var det svårt att säga nej. Jag har jobbat med stora projekt tidigare och inom orienteringen är 10Mila den tävling som är högst när det gäller status. Visserligen är O-ringen större men det är mer ett breddarrangemang. Frågar man elitlöpare och världsstjärnor vad de tränar för under vintern så är svaret givet – 10Mila.

500 klubbtält

Det har varit en lång resa för arrangörerna och utmaningarna har varit många. Väldigt många kommer till tävlingen så parkering för 1 500 bilar och 100 bussar, tillfarter och att alla får plats är viktigt. Det kommer till exempel att resas 500 klubbtält inom arenaområdet.

– Löpare och publik kommer från hela Europa. Både SJs och MTRs tåg kommer stanna vid Partille station, nära tävlingsområdet, säger press- och informationsansvarige Jan Carlsson.

Att ta sig igenom alla myndighetsfrågor har varit en utmaning.

– Partille kommun och politikerna, liksom Göteborg & Company, har gett oss det stöd vi behöver. Dränerat området för oss till exempel, säger Jan Carlsson.

Drömscenariot för arrangörerna är naturligtvis att det blir vackert väder samt fritt från olyckor och incidenter.

Orientering har på senare år utvecklats mer till en publiksport. All tänkbar teknik och olika sändningsmöjligheter kommer användas för att göra tävlingen så lättillgänglig som möjligt.

– Det kommer va knökat vid målområdet med plats för många. Där kommer det finnas en gigantisk storbildskärm där publiken kan följa löparna via GPS och kameror. Vi har jobbat mycket med ljud och bild och skogen kommer vara belyst vid målet, säger Jan Carlsson.

Sänds dygnet runt

Det är ett stort professionellt team som jobbar med TV-sändningen som sker på svenska, finska och engelska. För att publiken ska känna fartkänslan kommer det dessutom att finnas elitlöpare som kommer att springa efter de löpande och filmar kortare sträckor.

– Väldigt många, speciellt under natten, kommer också att sitta vid sina datorer och TV-apparater och följa löparna i direktsändning som sker dygnet runt. Väldigt professionellt, säger Hans Carlstedt.

Själva tävlingen är en stafett, eller budkavle. Damerna springer fem sträckor, ungdom fyra och herrarna tio sträckor. Sträckan ”Den långa natten” är mytomspunnen och en höjdpunkt. Herrarna startar i skymningen och 80 procent springs i mörker.

– Natten är svår och det är skicklighet, pannlampa och mycket arbete med kompassen som gäller. Det är mäktigt att se löparna komma som en lång lysande orm på natten, skrattar Hans Carlstedt.

Stor del av Europas bästa orienterare deltar i 10Mila. 2015 vann elitsatsande IFK Göteborg och förra året kom de tvåa. På damsidan står det västsvenska hoppet till fjolårstrean Göteborg-Majorna OK med bland andra Partilletjejen Lina Strand i laget.

Brant och kuperat

– Våra bästa chanser är på damsidan med Anastasia Denisova i laget, men bättre än en tolfte plats av de 339 lagen tror jag inte vi kan hoppas på. Och på herrsidan kanske bland de trettio bästa av drygt 300 anmälda lag, säger Hans Carlstedt, Saik.

Terrängen kan beskrivas som vildmark. Det finns bara en enda väg i området och det är få inägor och väldigt lite avverkad skog.

– Det är brant och kuperat där man får kämpa, men också en högplatå där det går ursnabbt, säger Hans Carlstedt.

Att den klassiska tävlingen ligger de två sista dagarna i april är ingen tillfällighet. Första maj hade det varit förbjudet för då börjar ”Djurens barnkammare” och djuren i skogen får inte störas.

Arrangörerna räknar med att det hela går i hop sig ekonomiskt och också ger en liten vinst.

– Vi vill främst marknadsföra orienteringen och det är inte för pengarna vi gör det. Timpenningen är väldigt låg för oss. Det skulle säkert varit mer ekonomiskt att samla tomburkar, säger Hans Carlstedt.

  • Leif Lundvall
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook