Malin Levin
Bild: Björn Dinau
Malin Levin Bild: Björn Dinau

Lite mer otur än vanligt

KRÖNIKA2017 verkar helt klart bli året när jag går i personlig konkurs om det skall fortsätta i samma tempo. Onödiga och icke budgeterade kostnader har stått högst upp på agendan sedan vi såg dagsljus första januari.

Men vad är ren tur eller otur och vad kan vi egentligen påverka själva? Jag har alltid gillat Ingemar Stenmarks sätt att se på tur, han säger ju att ju mer han tränar desto mer tur har han. Ligger en enorm tyngd i det uttrycket och vi kan själva påverka väldigt mycket. Det är viktigt med rätt tajming bara och det blir ofta hårfint mellan succé eller misslyckande.

Att få parkeringsböter eller att missa en trängselskatt på nio kronor som hastigt med påminnelseavgift blir 509 kronor kan man definitivt påverka men bilar i allmänhet som rasar eller tänder som ger vika är värre. Vuxna som behöver bygga komplicerade broar i överkäken, katter med parodontit (tandlossning) och bilar som behöver nya elektriska spjällhus är bara ett axplock från första kvartalets kontoutdrag.

Jag har sån ekonomisk otur just nu så jag vågar inte ens köpa en trisslott ifall jag råkar skrapa fram att jag måste betala 5000 kronor i månaden i 25 år.

Tur att det bara är pengar jag förlorat ”investerat” eftersom det kan man ju ändå tjäna nya. Men visst slås man av tankar kring vad man kunde gjort för de pengarna om man istället själv kunde valt dess ändamål. Jag gillar att lägga pengar på sådant som lämnar kvar trevliga minnen.

Låt oss bekanta oss lite närmare med den kroatiske mannen Frane Selak för att distansera oss och höja blicken. Mannen som har haft extrem otur men också tur. Han har lurat döden vid ett flertal tillfällen då han mirakulöst överlevt både tåg som spårat ur, flygkrascher, bilar som exploderat och bussolyckor för att senare vinna sju miljoner på lotto vid en ålder av 73.

Slutsatsen blir att oavsett hur mycket otur vi än har haft hittills så är det nu historia och det enda vi kan påverka är tiden framåt. Vissa saker ligger givetvis utom vad vi har möjlighet att påverka men det jag ändå kan påverka är hur jag påverkas, det vill säga min inställning till det. Jag tänker att det inte är helt osannolikt att jag också kan vinna på lotto lite senare.

  • Malin Levin
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook